Régi, kedvenc karácsonyi főételek újragondolva

G.P. | 2021. December 15.
Klasszikus halászlé helyett fűszeres halleves, hagyományos töltött káposzta helyett füstölt csülkös, csomborral fűszerezett káposzta, és sült hal helyett halfasírt – majdnem a megszokott ízek, de mégis valami új!

Ha szereted a hagyományos retró karácsonyi menüsort, de idén valami pluszt is tennél az ételekhez, akkor ezt az ünnepi menüt készítsd el!

Fűszeres halleves

Magyarországon a retró karácsonyi ételek egyik legnagyobb klasszikusa a sűrű halászlé, de tény, van, ahol inkább hallevest készítenek, ami kétség kívül idő-és energiaspórolóbb. Akár tésztával készíted, azaz a bajai halászlevet preferálod, akár a tészta nélküli szegedi a kedvenced, ha idén valami csavart is vinnél a dologba, akkor ezt a receptet próbáld ki!

Ezt a hallevest készítheted pontyból, és tengeri halból is. Ha az utóbbi mellett döntesz, akkor tehetsz bele kagylót és tengeri herkentyűket is. A mennyiség ebben az esetben 0,7 kg tengeri hal és 40 dkg tengeri herkentyű.

Ízes halleves
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Első lépésként szeleteld fel a hagymákat, majd fogj egy nagy fazekat, amiben a hallevesed főni fog, önts bele olajat, és dobd rá a hagymát. Dinszteld meg, közben tisztítsd meg, és zúzd össze a fokhagymát, majd add hozzá a vöröshagymához. Ezután jöhet a bacon, amit kockázz fel, és szintén hagyd egy kicsit pirulni a hagymákkal.

Pucold meg a répát, a fehérrépát, karikázd fel őket, majd jöhet az édesburgonya, amit szintén hámozz meg, aztán vágj kockákra. Ha ezzel megvagy, dobd bele a fazékba a zöldségeket, szórd rá a fűszereket, öntsd fel vízzel az egészet, és főzd 20 percig.

A pontyot közben filézd ki, vágd fel szeletekre, és add a levesedhez. Ezután add hozzá a vörösbort a leveshez, és addig főzd, amíg a zöldségek és a hal is puha nem lesz. Ha szükségét érzed, fűszerezz, ízesíts utána. Tálaláskor petrezselyemzölddel szórd meg a hallevest!

Töltött káposzta szerbesen és csomborral fűszerezve

Te is azt vallod, hogy töltött káposzta nélkül nincs karácsony? Nemcsak mi, magyarok szeretjük a töltött káposztát, hanem a világ számos országának a favoritja. Van, amelyik nagyon hasonlít a mienkre, van, amelyik jobban eltér, de tény, hogy sokan rajonganak a káposzta-hús kombóért.

Nagyon hasonlít a mi töltött káposztánkhoz a szerbek szárma nevű étele, amit azért is érdemes kipróbálni, mert a megszokott ízek mellett egy kis csavart is vihetsz bele, amitől még finomabb lesz az egész. Tény, a szerbek nem tesznek bele csombort, de mi kipróbáltuk, és nagyon finom lett, úgyhogy megéri idén borsikafűvel is fűszerezned.

A szárma (sarma) egyébként török eredetű szó, és annyit jelent: becsomagolt. Az étel eredetileg szőlőlevélbe tekert húst jelent, amit a törökök éppúgy imádnak, mint az arab országok lakói. Attól függően, hogy épp melyik ország töltött káposztájáról van szó, bulgur, lencse és csicseriborsó is kerül a töltelékbe. A bolgároknál apróra vágott májat, tüdőt tesznek a káposztalevelekbe, és rizzsel vegyítik, mint mi.

A szerbek szármájához adtunk még egy plusz fűszert
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Először szedd le a káposztafej külső leveleit, majd  mosd meg a felhasználni kívánt belsőbb leveleket, és főzd őket 15 percig, hogy kicsit megpuhuljanak. Közben készítsd el a tölteléket. Fogj egy tálat, tedd bele a darált húst, öntsd hozzá a rizst, add hozzá az egész tojást. Tisztítsd meg a vöröshagymát, vágd apró kockákra, a fokhagymát zúzd össze, és ezeket is dobd a tálba.

A szalonnát kis kockákra szeld fel, mehet hozzá a többihez, végül add hozzá a sót, a borsot, fél mokkáskanál csombort és a pirospaprikát, majd az egészet alaposan dolgozd el, hogy egységes masszát kapj. Most fogd a megpuhult káposztaleveleket, és mindegyik közepére kanalazz a töltelékből, majd tekerd fel a leveleket, és a végüket két oldalon tűrd be, hogy ne jöjjön ki a töltelék főzés közben.

Vegyél elő egy nagyobb lábast, és kezdd el a rétegezést: az aljára kerüljön savanyú káposzta, rá a töltött káposzta, arra a füstölt csülök szeletek, majd újra savanyú káposzta, ismét a gombócok és a csülök. Addig folytasd, amíg meg nem telik a lábas, a füstölt csülöktől egyébként nagyon finom, karakteres íze lesz a töltött káposztának.

Ha mindezzel megvagy, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzd körülbelül 1 órán át. Közben készítsd el a rántást: a zsírt melegítsd fel egy kis lábasban, keverd el a liszttel és a pirospaprikával, majd amikor már megfőtt a káposzta, vedd le a tűzről, keverd el benne a rántást, tedd vissza a tűzhelyre, és az első rottyanásig főzd. Tálaláskor tejföllel kínáld.

Sült hal helyett halfasirt

A retró karácsonyi menü másik nagy ásza a sült hal. De azt se felejtsük el, hogy mi, magyarok imádjuk a darált húsos ételeket, a fasírtot is, aminek sokunknál ugyanúgy ott a helye az asztalon ünnepek alakalmával, mint egy szimpla hétköznapon.

Éppen ezért, ha ötvözöd a két legnagyobb klasszikust, abból csoda fog születni, de minimum egy nagyon finom, kívül ropogós, belül puha halfasírt. Előre szólunk, hogy ha a halat ebben a fasírt formában teszed az asztalra, gyorsnak kell lenned, hogy neked is maradjon!

Sült hal új köntösben
(Fotó: Getty Images)

Hozzávalók:

Elkészítés:

Áztasd be a kenyérszeleteket vízbe, és közben filézd ki a halat, majd vág fel kisebb darabokra. Tisztítsd meg a vöröshagymát, zúzd össze a fokhagymát, majd fogj egy lábast, önts bele olajat, és dinszteld meg rajta a hagymákat. Végül dobd rá halat, öntsd fel vízzel, sózd, borsozd, és főzd meg.

Ha megfőtt a hal, szűrd le a vizet, tedd az aprítóba vagy turmixgépbe, add hozzá a fűszereket, és pépesítsd le. Ez után a vízben ázott kenyeret nyomkodd ki, majd a hagymás-fűszeres hallal dolgozd el, és formálj gombócokat belőle. Hagyd kihűlni őket, majd tedd be a hűtőbe fél órára. Ha kellőképpen összeálltak, forgasd bele panko morzsába, és süsd ki olajban aranybarnára a halgombócokat. Majonézes krumplival tálald, a siker garantált!

Tudj meg többet a karácsonyi ételeinkről!

Exit mobile version