Dobjuk fel a karácsonyi menüt az amerikai pulykával, olasz kaláccsal és spanyol keksszel!

nlc | 2022. December 14.
A legtöbb családban évről évre ismétlődnek az ünnepi ételek. Nincs is ezzel baj, hiszen a karácsonyt a hagyományok ápolása tartja életben, de ha egy-egy fogásban újítunk, talán a nagymama sem fog megsértődni. Amerikából, Olaszországból és Spanyolországból hoztunk ottani tradicionális recepteket!

Izgalmas felfedezőtúrát tehetünk, ha elmerülünk egy-egy távoli ország karácsonyi hagyományaiban. Az égtáj, a helyi alapanyagok és vallási kultúrák egyaránt meghatározzák a helyi ünnepi menüt. Ami nálunk a kacsa, másutt a rénszarvas vagy savanyított tengeri halak – gyakran a mi ízlésvilágunktól távol eső ízekkel.

Az amerikai és nyugat-európai popkultúra és kulináris behatások azonban olyan intenzíven hatnak ránk is, hogy biztosak vagyunk benne: ti is megkívántátok már az amerikai filmek pulykasültjeit vagy a bolti helyett egy frissen sült olasz panettonét. Rajta hát! Három ország karácsonyi kedvenceinek készítését mutatjuk be.

Annyiszor megihlettek már amerikai filmek

Amerikában jócskán belehúznak az ünneplésbe október végétől. Halloween után idén november 24-e, csütörtökre esik hálaadás napja, ami legalább olyan széles körben ünnepelt, mint a karácsony és a szilveszter. Míg itthon a legtöbb családban elképzelhetetlen a karácsony halászlé, töltött káposzta, kacsasült, bejgli és zserbó nélkül, az amerikai ünnepi menü például egyáltalán nem áll távol a magyar ízléstől.

Amerikai módi / Fotó: jenifoto, Getty Images

Egyben sült bébipulyka

Itthon bébipulykát szerezhetünk be viszonylag könnyedén, de az egyben sült csirke is hasonló funkciót tölthet be a karácsonyi asztalon. Ne feledjük persze a méreteket: egy egyben csirke átlagos súlya 1,2 és 2 kilogramm, a bébipulykáé 2,8 és 4,5 kilogramm közötti.

A sütés előtti este dörzsöljük be a pulykát (vagy csirkét) az általunk kedvelt, a fehér húsokhoz illő fűszerekkel.

A pulyka belsejét sózzuk, borsozzuk, és tegyünk bele két fej vöröshagymát, egy fél fej fokhagymát gerezdjeire bontva, valamint két, félbevágott citromot.

A hosszú sütés okozta kiszáradás ellen a legjobb módszer a fűszervaj.

Szobahőmérsékletű vajat elegyítsünk apróra vágott petrezselyemmel, fokhagymával, sóval, borssal, és a pulyka bőre alatti részen oszlassunk el, valamint amennyi fűszervajat felvesz a bőre, dörzsöljük bele kívülről is. A bőr alatti vajazásnál ügyeljünk rá, hogy ne szakadjon ki a pulyka bőre, hogy valóban megtartsa magában a zsiradékot.

220 °C fokra előmelegített sütőben olívaolajjal átlocsolva 20 percet pirítsuk a szárnyast, majd 160 fokon süssük tovább hosszan. A hús minden kilogrammjára fél óra sütési időt számoljunk, és nagyon fontos, hogy félóránként a kisült pecsenyelével átlocsoljuk a húst, hogy ne száradjon ki a sütés során.

Tökéletesre sült pulyka áfonyaszósszal és édeskrumplival a háttérben / Fotó: boblin, Getty Images

Édesburgonyapüré és áfonyaszósz

Összetevők:

Készül az áfonyaszósz: lila vagy aszalt vörösáfonyával nem működik a recept / Fotó: Douglas Sacha, Getty Images

Elkészítése:

Hámozzuk meg és vágjuk fel nagyobb, kb. 3 centis kockákra az édesburgonyát, és főzzük meg. Krumplinyomóval adjuk hozzá fokozatosan a szobahőmérsékletű vajat és a tejet, míg elérjük az ideális püré állagot. Készíthetjük selymes állag helyett kevesebb tejjel, a tört krumplihoz hasonló állagúra is.

Reszeljük le a narancs héját, és tegyük félre. Nyomjuk ki a narancs levét. Lábasban közepes lángon forraljuk össze a narancshéjon kívül az összes hozzávalót, majd kis lángon addig főzzük – 1-1,5 dl víz hozzáadásával –, míg elérjük a szószos állagot. A barnacukrot érdemes csak fokozatosan hozzáadni, ha kevésbé édes szószra vágyunk a pulykához. A tűzről levéve a végén adjuk hozzá a narancshéjat.

Nagyobb áfonyadarabokat is hagyhatunk benne vagy mixelhetjük is / Fotó: Rick Barrentine. Getty Images

 

Olaszország a karácsonyi konyhánkban: a frissen sült panettone illata

A végtelenül gazdag olasz kulináris kultúra világsztárok hosszú sorát termelte ki. Népszerű péksüteményeik közül a panettone az a kalácsféle, aminek viszonylag kevesen állnak neki otthon, hiszen elkészítése macerás, az üzletekben és cukrászdákban pedig jellemző a decemberi túlkínálat. A sütés öröméért és sikerélményéért éri meg saját panettonét készíteni, és felfedezhetjük benne a bolti verziók tartósítószeríz-hiányát, ami meg fogja hozni a kedvet a további panettonék készítéséhez. Íme a soklépéses recept.

Mazsolával vagy csak citrusfélékkel / Fotó: Olga Mazyarkina, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Tésztába gyúrva a rumos mazsola és citrusok / Fotó: negatina, Getty Images

A spanyolok karácsonyi mandulás sütijének bérelt helye lehet a kekszesdobozunkban: polvorón

A spanyol polvo szó annyit tesz, hogy por, utalva a kekszeket borító bőséges porcukorrétegre. Akárcsak a magyar hájas süteményekben, a polvorónban (többes számban: polvorones) hagyományosan sertészsírt használnak, ettől lesz kellemesen omlós, de nem porlós állaga. A spanyol karácsonyi asztalokon gyakran kerül a kakaós mantecado keksz mellé, ennek nevében a manteca (sertészsír) szerepel. Az új étkezési divatoknak megfelelően sok receptben találunk vajat, margarint vagy kókuszzsírt, de az eredeti polvorón ízvilágát mi is sertészzsírral idézhetjük meg. Csupán öt hozzávaló kell hozzá, és ha elkészítjük karácsony előtt, könnyen lehet, hogy nem éri meg a szentestét!

Több sütést is megérhet az ünnepek alatt / Fotó: imv, Getty Images

Hozzávalók:

Elkészítése:

Exit mobile version