Karácsonyi cupcake recepttel és praktikákkal

Bagaméri Viki | 2022. December 19.
A cupcake nemcsak abban különbözik a muffintól, hogy habkönnyűre kevert vajkrém díszeleg a tetején, hanem egy kicsit a tésztája is más. Mutatjuk, hogy készítsd el, hogy ámulatba ejtő legyen a végeredmény!

A karácsonyi cupcake csodásan mutat az ünnepi asztalon, de gondosan bedobozolva kézzel készült ajándéknak sem utolsó! A cupcake alapjául szolgáló süti teteje nem domborodik úgy, mint a muffin, hiszen ha így lenne, nem lehetne olyan klasszul dekorálni.

A cupcake, amit tündértortának is neveznek, nemcsak csapatban mutat jól, hanem szépen feldíszítve egyenként is – épp ezért a karácsonyi asztalon akár egy-egy fogpiszkálóra rögzített ültetőkártyát is szúrhatsz a tetejébe. Az alaptészta elkészítése egyáltalán nem nagy ördöngösség, különösebb konyhai rutin nélkül is belevághatsz. Ahhoz, hogy tényleg szemet gyönyörködtető tündértortákat kapj a sütés végén, az egyik legfontosabb „hozzávaló” a türelem, mind az alaptészta, mind a krém elkészítésénél, sőt még dekorálás közben is!

Karácsonyi cupcake alaprecept

Hozzávalók 12 darabhoz:

Így készül:

  1. A vajat robotgéppel elkezdjük kihabosítani. Amikor szemmel láthatóan megpuhul és az állaga krémesre változik, beleszórjuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a sót és a tojásokat.
  2. Több részletben belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd tejjel lazítjuk a tésztát. Fontos, hogy simára keverjük a tésztát!
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütjük a muffinformába kanalazott tündértortákat.
  4. Mielőtt kikapcsolnánk a sütőt, tűpróbát végzünk, ha nem lenne kész, még pár percre visszatoljuk.
  5. Az elkészült karácsonyi cupcake-alapokat sütőrácsra tesszük és hagyjuk kihűlni. (Ez utóbbi elengedhetetlen a sikerhez, a krém ugyanis még a langyos sütiről is lefolyik: tényleg szobahőmérsékletűnek kell lennie ahhoz, hogy csinosan kanyarogjon majd a tetején a vajkrém!)

Pillekönnyű vaníliás vajkrém 

Hozzávalók:

Így készül:

  1. Vízgőz felett felolvasztjuk az apró darabokra tördelt csokit és félretesszük hűlni.
  2. A krémsajtot és a szobahőmérsékletű vajat 15 percig habosítjuk robotgéppel, a porcukrot pedig 2-3 részletben keverjük bele.
  3. Az elkészült krémbe beleforgatjuk az olvasztott csokoládét és hozzákeverjük a citromlevet.
  4. Hűtőbe tesszük, hogy könnyen kezelhető állagú legyen.

Pillekönnyű csokoládés vajkrém 

Hozzávalók:

Így készül:

  1. Vízgőz felett felolvasztjuk az apró darabokra tördelt csokoládét, majd hozzáöntjük a tejszínt és rövid idő alatt félretesszük hűlni.
  2. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral alaposan kihabosítjuk. Nem szabad összecsapni, egészen biztos, hogy nem készül el 15 percnél hamarabb, úgyhogy adunk legalább ennyi időt a robotgépnek.
  3. A kihűlt csokoládét összeforgatjuk a vajjal, majd az egészet hűtőbe tesszük, hogy szépen formázható állaga legyen.

Tündértorta-praktikák

Fotó: Getty Images

Exit mobile version