Magyarország igazi rétesnagyhatalom, egy felmérés szerint 50-60 különféle ízesítésű és tésztájú rétest fogyasztunk. Kusper Tímea, a Poroszlói Rétesház vezetője az egyik tudója a tradicionális finomság többféle elkészítésének. A Mokka riportjában megmutatta a kuriózumnak számító kígyórétes (azaz a töltött fonatos rétes) elkészítését.
Kígyórétes túrótöltelékkel
Ehhez 30 deka lisztre van szükségünk. A kimért lisztet öntsük egy tálba, adjunk ehhez 15 deka házi zsírt, 1 deci tejben 1 kanál cukorral felfuttatott fél élesztőt és 1 egész tojást. Keverjük össze, majd a meggyúrt tésztát felezzük el vágódeszkán. Az első cipóból egy szabályos téglalapot nyújtsunk. Harmadoljuk el a hosszabbik oldalt és a tészta két szélén ugyanennyi, 8 centis bevágást ejtünk egymástól 3 centis távolságban ferdén. A tészta közepére terítsünk el búzadarát, arra helyezzük el a túrókrém felét – elhelyezhetünk a túrókrém tetején pár szem szőlőt is –, majd a tészta két oldalán bevágott széleket hajtogassuk egymásba.
Ezután óvatosan nyúljunk a rétes alá és helyezzük a tepsibe. Kenjük át a tetejét felvert tojással, majd tegyük a sütőbe körülbelül 20 percre.
Ez a látványos édesség az ünnepi asztalon is megállja a helyét karácsonyi desszertként:
Videón a kígyórétes elkészítése:
Még több karácsonyi desszert az nlc-n:
- Raffaello golyó házilag – 2 isteni recept
- Karácsonyi tiramisu Jamie Olivertől
- Isteni mézeskalácstekercsek, amiknek mindenki örülni fog