Allergia kisokos

Kövesd rovatunkat és győzd le az allergia kínzó tüneteit! Lélegezz szabadon!

Tudj róla

Ezek a legelterjedtebb allergiatípusok

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek átlagos körülmények között semmilyen problémát nem váltanak ki. Allergéneknek nevezzük ezeket az anyagokat. Sokan a pollen miatt szenvednek a betegségtől, mások az állatok szőrére, élelmiszerre vagy épp vegyszerekre allergiásak.

Ilyen étrendet válassz, ha támad az allergia

Akik allergiától szenvednek, tudják, hogy a betegség az orvostudomány mai állása szerint ugyan nem gyógyítható, de szinten lehet tartani és a tüneteket is csökkenthetjük antihisztaminok segítségével. Emellett a megfelelően kialakított étrend is nagy szerepet játszik abban, hogy a szervezetet hozzásegítsük ahhoz, hogy csillapítsuk az allergiás reakciókat.

Minden, amit a hisztaminintoleranciáról tudni kell

Akiknek a szervezete allergiához hasonló tünetekkel reagál a fokozott hisztamintartalmú ételek bevitelére, és nincs megfelelő mennyiségű enzim a testükben a hisztamin lebontására, hisztaminintoleranciában is szenvedhetnek.

Tudd meg, milyen ételek okoznak keresztallergiát

Gondoltad volna, hogy több étel is okozhat keresztallergiát? Nem elég, hogy szenvedsz a pollenektől, még jó néhány kedvencedről is le kell mondanod az egészséged érdekében. Melyek azok a zöldségek, gyümölcsök és magok, amelyek a leggyakrabban okozzák a keresztallergiát? És mely pollenekkel kapcsolathatók össze? Mutatjuk a részleteket.

Hogyan készülj fel az allergiaszezonra?

A pollennaptárak információi fontosak, azonban az időjárás nagyban befolyásolja az allergén növények virágzását. Így sok esetben az abban foglaltaknál hamarabb vagy épp jóval később számíthatunk az allergiás reakciókra.

Így zajlik az allergiavizsgálat

Nem kell megijedni az allergiavizsgálatoktól. A bőrteszt egyáltalán nem fájdalmas, és nagyon hamar megvan az eredménye. Egy egyszerű vérvétel is közelebb visz az igazsághoz.

Vedd könnyedén

Ezekre figyelj, ha allergiásként utazol

Egy allergiás ember hétköznapjai eleve egy sor nehezítő tényezővel járnak, de mindez nyaraláskor extra terhet jelenthet. Megnéztük, hogy mi mindenre érdemes gondolnunk elutazás előtt, ha allergiásak vagyunk!

A legviccesebb gifek allergiásoknak

Bár a legtöbb allergiás a tomboló pollenszezon vicceset nem lát a saját állapotába közepében semmin, de tény, hogy a témához passzoló tengernyi gif nézegetése békésebb, tünetmentes időszakokban, vagy akár két tüsszentőroham között igazi vidámító balzsam az allergiás léleknek.

10 rémálom randi allergiásoknak

A randizás sokaknak önmagukban is kész stresszhelyzet, de az allergiásoknak további veszélyfaktorokat is tartogat, így nem árt tisztáznunk, különösen vakrandi alkalmával, hogy pontosan hova is megyünk a kiválasztott partnerrel. Ezeket a randihelyzeteket kerüljük, ha a bimbózó kapcsolatunk zsenge korszakát allergiásként próbáljuk átvészelni.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Allergiamítoszok nyomában

Az emberi fantázia lenyűgöző, ha rémhírek, pletykák, vagy éppen mítoszok kreálásáról van szó. Most következzenek azok a gyakori téveszmék, amelyekkel előszeretettel borzolják az allergiások kedélyeit, mindezt pedig egészen fölöslegesen…

A legjobb idézetek az allergiáról

Az allergia milliók életének központi témája, végig kísérve és megnehezítve mindennapjaikat, sokszor kihatva környezetük életére is. Összeszedtük a kedvenc allergiával kapcsolatos idézeteinket, amelyekben viccesek, tanulságosak, és elgondolkodtatóak ugyanúgy akadnak.

Az allergiások hétköznapi küzdelmei

Az allergia tipikus tüneteivel és az életünkre rótt nehezítő tényezőivel világszerte sokmillió ember számára jelent közös "élményt". Összeszedtünk néhány jellegzetes élethelyzetet, amivel allergiásként naponta szembesülhetünk!

Ilyen kutyát válassz, ha allergiás vagy

Amennyiben ki is mondták ránk az "ítéletet", miszerint allergiások vagyunk az állatokra, akkor sincs minden veszve… Hipoallergén kutyák egész sorából tudunk cukibbnál cukibb hű társat választani magunknak, akik az átlagosnál kevésbé váltanak ki allergiás reakciókat. Lássuk, mely fajták is pontosan!

5 kérdés, amit soha ne tegyél fel egy allergiásnak

Tény, hogy a szénanáthánál vannak lényegesen súlyosabb betegségek, de a kellemetlenségi faktort itt sem kérdőjelezhető meg. Nézzük, melyek azok a visszatérő "verbális krízishelyzetek", amelyekkel az allergiások nap, mint nap szembe néznek.

5 dolog, ami a legkiborítóbb abban, ha allergiás lettél az állatodra

A kutyánkhoz, macskánkhoz fűződő szeretetünket, ha nem is teszi tönkre, de sajnos alaposan megbolygatja egy allergiás diagnózis. Ha ennek ellenére úgy döntünk, a kellemetlenségek, és a tünetek dacára igenis folytatjuk a közös életünket, vállalva a következményeket, számos kihívással nézhetünk szembe.