Allergia kisokos cikkek

Ezek a legelterjedtebb allergiatípusok

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek átlagos körülmények között semmilyen problémát nem váltanak ki. Allergéneknek nevezzük ezeket az anyagokat. Sokan a pollen miatt szenvednek a betegségtől, mások az állatok szőrére, élelmiszerre vagy épp vegyszerekre allergiásak.

A leggyakoribb allergiás megbetegedések között az asztma, a szénanátha és az élelmiszer-allergiák vannak. Az egész világon elterjedtek ezek a kóros állapotok. Leginkább a gyerekek körében jellemző a betegség, közülük a szakemberek számításai szerint minden tizedik szenved valamilyen allergiától. Míg a kicsik közül inkább a fiúkra, a felnőttek közül a nőkre jellemző a megbetegedés.

Asztma, ételallergia

Az asztma hazánkban több százezer embert érint. A gyerekek körében a legelterjedtebb. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a betegség nem gyógyítható, de szinten lehet tartani az állapotot, és a tüneteik kezelhetőek. Az asztmás betegek ellátása fontos feladat, hiszen a tüdőbetegség veszélyes is lehet. Szénanáthában is sokan szenvednek. Elsősorban a fiataloknál mutatható ki a betegség, felnőttkorra várhatóan kinövik a gyerekek. Magyarországon minden tizedik ember küzd ezzel az allergiával, de a szakértők szerint az érintettek száma folyamatosan nő – főleg a városlakók körében. Az ételallergia ugyancsak az egész világon elterjedt. A felnőttek körében minden nyolcadik ember szenvedhet attól. A mogyoró, a tojás, a tej a legnagyobb allergének, de sokszor nem is derül fény a betegség okára.

Ezek a legelterjedtebb allergiatípusok

Az anyukák többsége biztosan találkozott már bőrallergiával, annak is az egyik legelterjedtebb fajtájával, az ekcémával, amely elsősorban a gyerekeket érinti. Akár néhány hónapos babáknál is kialakulhat. Ilyenkor az orvosok felkészülnek arra, hogy a beteg valószínűleg asztmás és akár szénanáthás is lesz. A bőrt érintő másik típus a napallergia. Az érzékeny bőrűek gyakran esnek áldozatul a túl sok napozásnak. Vannak, akiknek néhány perc napon való tartózkodás után már kipirul és hólyagosodik a bőre. A megelőzés nagyon fontos ilyen esetekben.

 

Olvass még többet az allergiáról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top