A miskolci lett az Év Szülészete

nlc | 2011. Szeptember 07.
Átadták az "Év Szülészete 2011" díjat: a Miskolci Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház lett a legelismertebb – a luxusszolgáltatások helyett az érzelmek döntöttek.
A Miskolci Kórház az Év Szülészete

Ahogy biztossá válik, hogy gyermeket várunk, százszor is elképzeljük, hogyan fog megszületni. Tudjuk, hogy fájni fog, de valahogy úgy gondoljuk, katartikus élmény lesz. Hogy így alakul-e, az azonban régóta nem csak a természeten múlik: kulcskérdés, hogy kik, milyen körülmények között fognak segédkezni az életünket meghatározó eseménynél. Vagyis milyen lesz az orvos, a szülésznő, hogyan lehet vajúdni, kapunk-e fájdalomcsillapítót, sor kerülhet-e császármetszésre. „A szülőszoba olyan hely, ahol család születik” – fogalmaz Bálits Éva, az Év Szülészetét három hónapon át kereső portál, a babaszoba.hu főszerkesztője – „nem mindegy hát, hol történik mindez”. Ha az apák, anyák jól akarnak választani, legjobb, ha a legbiztosabb forráshoz fordulnak: egymáshoz. A leghitelesebb információlat a szülést már megélt társak adhatják. Az „Év Szülészete 2011” díj odaítéléséről ezért maguk a szülők dönthettek: internetes szavazáson három kategóriában (szülőszobai ellátás, gyermekágyi és újszülöttellátás, felszereltség és környezet) értékelték a hazai, állami és önkormányzati tulajdonban lévő szülészeteket.

 Az összesített verseny nyertesei:

·    Miskolci Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház (1. helyezés)
·    Kemenesaljai Egyesített Kórház, Celldömölk (2. helyezés)
·    Margit Kórház, Csorna (3. helyezés)

A kategóriánkénti verseny győztes szülészetei:

Szülőszobai ellátás kategória
·    Margit Kórház, Csorna
Gyermekágyi és újszülöttellátás kategória
·    Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház- Rendelőintézet, Karcag
Felszereltség és környezet kategória
·    Miskolci Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház

–    Létezik a szülészetek elit klubja, vagyis a bababarát kórházak köre – mondja Bálits Éva. Ezt a minősítést az Unicef szervezete osztja, az intézményeknek szigorú követelményeknek kell megfelelni, a minőségi szintet évente ellenőrzik. Európában először a debreceni kórház szülészete kapta meg a megjelölést. De vajon tisztában vannak-e vele maguk a szülők, hogy mi volna a legjobb nekik a döntő pillanatokban?

–    Ma már bárki „be tudja lőni”, hogyan szeretne szülni: ülve, gyorsan, fájdalommentesen, zenei aláfestéssel, homeopatiás szerekkel vagy bábával: minden lehetséges, és az édesanyák a legváltozatosabb igényekkel jelentkeznek. Aztán persze előfordul, hogy ott, a helyszínen már egész más esik jól, mint amit elképzeltek – mondja Bálits Éva, aki szerint az volna az ideális, ha az ország összes kórházában elérhető lenne olyan egységes ellátás, ami nem függ attól, ki mit tud megfizetni. – Persze most is vannak példamutató intézmények, ahol nem pénzkérdés a színvonalas ellátás és szerencsére egyre jobban távolodunk attól a tekintélyelvű, beavatkozásokkal teli, futószalagszerű, megalázó ellátástól, ami a kilencvenes évekig jellemző volt. De azért az is általános tapasztalat, hogy a magyar szülészeteken a mai napig állandóan meglepetések érik az embert, hiszen abban a kiélezett helyzetben mindenki zokszó nélkül elfogadja, amit az orvos vagy a nővér javasol – mondja a főszerkesztő.

Bálits Éva, a babaszoba.hu
főszerkesztője

Bár egyre több helyen kezelik partnerként a szülőket, még mindig erősen orvosfüggő, hogy adott helyen hogyan viszonyulnak a kismamákhoz, hogy a szülés körülményei inkább a baba és a mama vagy főként az egészségügyi személyzet érdekeit szolgálják-e. – Vajúdáskönnyítő bordásfalat és labdát már mindenhol beszereztek, de a szemlélet sokkal lassabban változik – mondja Bálits Éva, márpedig a szavazás eredménye azt mutatja, hogy mindennél többet számít az emberség: az, hogy hogyan bánnak a családdal. Így történhetett, hogy kis vidéki intézmények megelőzték a legjobban felszerelt fővárosi kórházakat is: a díjazottak között nincs egy sem az utóbbiak közül, miközben a Miskolci Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház, valamint a csornai Margit Kórház két díjjal is gazdagodott.
–   Az emberek azokat az intézményeket támogatták, ahol ismerik keresztnevükön szólítják őket, ahol személyes odafigyelést és kedvességet kapnak. Ez jó hír a többi kórháznak is, hiszen nem nehéz követni a példát: egy simogatás nem kerül pénzbe – szögezi le Bálits Éva.

 

Vélemények a legjobbakról

Az osztályon a nővérek és a csecsemősök velünk rendesek voltak, négyen voltunk a szobában, a többiek sem panaszkodtak, pedig ők már nem először csinálták végig ezt. – a fődíj nyerteséről írta maszathugi.

Két különböző helyen születtek a gyermekeim, de Csornán a hozzáállás, a segítőkészség, és az orvosok, nővérek, csecsemősök hozzáértésével teljes mértékben elégedett voltam. Ha szükségem volt segítségre, megkaptam száz százalékban – írja 1980monika.

Kétágyas baba-mamás szobák, nagyon kedves orvosok, profi csecsemős nővérek. Itt még az is megtanul szopiztatni, aki nem akar. Nagyon kedvesek, türelmesek, hozzáértőek.
Szóval minden jó!!!!!!!!! – írja a karcagi szülészetről barnarenata.

Nagyon családias a környezet, együtt örülnek a babáknak és együtt tudnak sírni is, ha kell… Három magzatot veszítettem el első kisfiam születése után és ebben a kórházban adtak erőt, bíztattak, hogy ne adjam fel, emberként kezeltek és nem csak szimpla betegként! Amikor ismét babát vártam és jöttek a problémák, itt maximálisan mellém álltak, a gyermekem születéséig! – írja 1742680258 a celldömölki kórház fórumán.

 

 

Exit mobile version