Hűsítő tippek kismamáknak kánikulai napokra

JaK | 2013. Július 11.
Tombol a kánikula, ráadásul várandósságunk és sokszor már a baba is fűt. Nézzünk néhány tippet villámgyorsan elkészíthető hűsítőkre!

Limonádé-csúcsszezon

A karácsonyi időszakban C-vitamin-pótlásra használt gyümölcsök igazi szezonja a nyár. A zöld citrom (lime), a narancs, a mandarin, a grépfrút mind hűsítő hatású gyümölcs, termőhelyükön a meleg elviselésére fogyasztják őket. Tegyünk így mi is, facsarjuk ki a levüket, hígítsuk vízzel, esetleg ízesítsük egy kis mézzel. Természetesen ha valaha is érzékenységi vagy allergiás tüneteket okozott bármelyik citrusféle, vegyük komolyan, és kerüljük ezeket a gyümölcsöket. Szoptatás alatt is előfordulhat, hogy ha az anyuka limonádét iszik, fáj a kicsi hasa. Ez egyéni adottság, figyeljünk rá, nem véletlen, hogy a hozzátáplálás során is csak hét hónapos kor körül kerülnek elő a citrusok, ha pedig citrusallergiás van a családban, még később, egyéves kor után.

Isteni ribizli

Nem kell sok idő egy ribizlibólé készítéséhez sem. Törjünk át 10-15 deka ribizlit szitán, mert a gyomrunk ilyenkor különösen érzékeny lehet a magokra. Keverjünk bele három teáskanál mézet, majd öntsük fel 3 deci ásványvízzel.

Ayran

A ayran (ejtsd: ájrán) hagyományos török joghurtital, török éttermekben érdemes keresni, de otthon is egyszerűen elkészíthető. Enyhén sós, hűsítő, frissítő hatású ital, ráadásul a joghurt a kánikulában eltávozó ásványi anyagokat is pótolja. Tegyünk egy edénybe 3 deci zsíros joghurtot, 2 deci vizet, egy teáskanál sót (lehetőleg Himalája- vagy tengeri jódozott sót), és botmixerrel jól keverjük össze.

Lasszi

A hűsítő joghurtos ital indiai változata, minden étteremben megtalálható sós, gyümölcsös és édes változata is. Legismertebb a mangólasszi, de málnából, zöldcitromból, eperből is elkészíthető. Elkészítése: 50 deka joghurtot, 2 deci vizet, egy fél érett mangót (vagy konzervet) és fél lime levét összeturmixoljuk.

 

 

Tetszik a cikk? Olvass még több érdekes és hasznos dologról a babaszoba.hu oldalon!

Forró italok

Az arab országokban nagyon népszerűek a forró teák. Ha megisszuk, egy ideig fokozódhat az izzadás, ezért átmenetileg úgy érezhetjük, hogy lehűtik a szervezetet. Testünknek azonban a jéghideg és a túl forró italok is megterhelőek, ezért a legjobb szoba-hőmérsékletű vagy annál kicsit hidegebb italt fogyasztani. A forró fekete tea és kávé fogyasztása egyébként azért is meggondolandó, mert mindkettő csökkenti a vas felszívódását. Ha pedig valahol mentateával kínálnának minket, legyünk mértéktartók! A borsmenta várandósoknak nagy mennyiségben kerülendő, a fodormenta pedig alhasi vérbőséget okozhat.

Uborkás joghurt

A nagy melegben előfordul, hogy szinte semmit sem kívánunk enni. Egy kis tzatziki saláta egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel vagy egy vékony szelet hússal azonban még ilyenkor is jól tud esni. Reszeljünk le egy kígyóuborkát, besózva hagyjuk állni fél órát. Majd keverjük bele 8 deci joghurtba egy-két szál karikára vágott újhagymával és egy gerezd összezúzott fokhagymával. Tegyük hűtőszekrénybe pár órára, hogy az ízek összeérjenek.

 Extra tipp!

Az igazán déli országokban megfigyelhetjük, hogy fedetlen fővel nem mennek a napra. Hőháztartásunk sokkal hatékonyabban tud működni, ha egy kis kalappal védjük a fejünket a tűző naptól.

Víz kívül-belül

Igyunk sokszor, keveset. Amilyen gyakran csak lehet, mossuk meg hűvös vízzel az arcunkat, halántékunkat, tarkónkat, alkarunkat, csuklónkat.
A melegben gyakori a vízvisszatartás, az ödéma, a kéz- és lábdagadás. Profi, kismamákra szakosodott masszőr segíthet a nyirokrendszer harmonizálásában, valamint jó hatású a Natrium sulphuricum D6 Schüssler-só, naponta négyszer egy tabletta. Az ujjak, a kéz és a lábfej átmozgatása naponta többször, valamint a sószegény diéta szintén javallott. Fontos figyelni a rejtett sókra is, amelyek felvágottakban, készételekben találhatók.

Exit mobile version