Szabadidő

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshez

Át szeretnéd vészelni a kánikulát egy hűvös helyen? A Nők Lapja Café a legnagyobb nyárban is tudja, hol vár téged tavaszi (vagy téli) frissesség.

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshezKorcsolyázás negyven fokban

Helyszín: BHG fedett műjégpálya Újbudán
Akár korcsolyázásra is van lehetőség a nyári kánikulában, ha keresünk magunknak egy fedett műjégpályát, ahol még a legnagyobb kánikulában sem árt kabátot viselni. A BHG fedett jégpályáján nemcsak korcsolyázni és hokizni lehet, hanem akár rendezvényekre, nyári szülinapokra is ki lehet bérelni, így garantálva, hogy senki ne kapjon hőgutát. A meghívóba becsempészett „vastag, téli pulcsi kötelező” mondatra úgyis mindenki felkapja majd a fejét.

Hőmérő: Nyáron átlagosan 12 fok.
Hátrány: Ha nem tudsz korcsolyázni, akkor maximum a hűvös levegőt élvezheted.

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshezHűvös templomi barangolás
Helyszín: Esztergomi Bazilika
A templomok köztudottan kellemes klímájú helyek, de az igazán nagy kánikulának közülük is csak a legnagyobbak bírnak ellenállni. Márpedig Magyarországon ez a cím az Esztergomi Bazilikát illeti meg, ami nemcsak impozáns méreteivel, hanem falai rekordvastagságával is kint rekeszti a meleget. A tizenhét méter vastagságú falakkal már nem bír a hőség, ráadásul a kriptában még hidegebb levegővel találkozhatunk. Nem mellesleg gyönyörű onnan a kilátás és pazar a Mária mennybemenetelét ábrázoló hatalmas oltárkép.

Hőmérő: Hőségben általában 20 fok körüli.
Hátrány: Templomban illik végig csendben lenni.

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshezKoktélozás mínuszokban
Helyszín: Jégbár, Budapest
Eddig inkább a hűvösbe kalauzoltuk olvasóinkat, most azonban egyenesen a fagyos mínuszok birodalmába. A Jégbártól azonban nem kell félni, ugyanis nyári ruhában is rögtön spéci thermopancsót és meleg kesztyűt adnak, hogy bírjuk a strapát. Szobrok, bárpult, poharak, falak: itt minden jégből van, a helyi italok pedig a hőmérséklethez illően főképp vodkaalapúak. Ínyencek megcsodálhatják Harrison Ford jéggé dermedt változatát is A Birodalom visszavágból.

Hőmérő: Itt általában –1 és –7 fok közti hőmérsékletet mutat.
Hátrány: A hűsölés viszonylag drága mulatság. A belépő 5000 forint, és az árban egy étel és két általunk választott ital foglaltatik benne.

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshezMagaslati levegő
Helyszín: Kékestető
A hegyekben köztudottan mindig hűvösebb a levegő, csakhogy országunk nem rendelkezik kiemelkedő csúcsokkal. Be kell érnünk az 1014 méter magas Kékestetővel, de jó hír, hogy ez a magasság is elegendő már ahhoz, hogy odafent ne pusztuljunk meg a kánikulától. Nem mellesleg kocsival is fel lehet menni, és a tévétorony szép kilátást, valamint minipalack-kiállítást is kínál a jó levegő mellé, ha már nyáron a síelésről le is kell mondanunk.

Hőmérő:
Jellemzően nyáron sem szokta meghaladni a 26 fokot.
Hátrány: Igazán nőhetett volna kicsit magasabbra.

 

 

 

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshezBarlangolós barangolás
Helyszín: Baradla-barlang, Aggteleki Nemzeti Park
Mivel hazánk legmélyebb barlangja sajnos nem látogatható, ezért inkább megkerestük a legszebbet. A Baradla-barlang a számos óriási, fantasztikus alakú cseppkövével látványosságként is lenyűgöző, és garantálható, hogy mind az egyórás, kivilágított utakon átvezető rövidebb, mind a lámpás világítással bejárható hosszabb (akár többórás) túrák alatt is kellemes hűvösben lesz részünk.

Hőmérő: Évszaktól függetlenül állandó tíz fokot mutat.
Hátrány: Kellemes hideg ide vagy oda, azért a sötétben botorkálás hosszú távon nem tesz jót a lelkünknek.

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshezKulturált tömegközlekedés
Helyszín: 4-es, 6-os villamos, Budapest
Amíg jobb országokban teljesen evidens, hogy a városi tömegközlekedési eszközök el vannak látva légkondival, nálunk a jelenség még ritkának számít. Illetve ha van is légkondi, általában nem működik túl jól. Biztató kivétel a 4-es, 6-os villamosok Széll Kálmán tértől a Móricz Zsigmond körtérig tartó útvonala, ami tucatnyi megállón és a fél városon át kínál a sok ajtónyitás ellenére frissítően hűvös levegőt.

Hőmérő: Kánikulában 27-28 fokos hőmérsékletet biztosít.
Hátrány: Sajnos a légkondi sem véd meg a gyakori tömegnyomortól és az utastársak nem túl kellemes illatától.

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshezBorkóstolás hűvösben
Helyszín: Babits pincészet, tokaj-hegyaljai borvidék
A pincék is köztudottan mélyen vannak, ráadásul a barlangokkal ellentétben borozni is lehet bennük, ami nem egy utolsó szempont. A tokaj-hegyaljai borvidék egyik legmélyebb pincéjének mondják a Babits pincészetet a maga harminchét méterével, de a mélységek mellett magasságokba is ütközhetünk itt, például a Halfakra nevű száraz muskotály és az Érdekházasság nevű cuvée képében.

Hőmérő: A tulajdonos szerint mindig tizenkét fokot mutat.
Hátrány: A hidegről alkohollal a fejünkben visszasétálni a napfényre kellemetlen mellékhatásokkal járhat.

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshezVáros a város alatt
Helyszín: Eger, az egykori érseki pincerendszer
A bazilika előtti lépcsősor oldalában található bejárattól óránként indul tárlatvezetés Magyarország egyedülállóan mély pincehálózatába, ami több mint három kilométer hosszú, és majdnem egy órába telik bejárni. Ennyi idő persze bőven elég lehet egy kellemes lehűléshez, és még az Oszlopos Terem szépségét is megcsodálhatjuk

Hőmérő: Egész évben tizenkét fokot mutat.
Hátrány: Valljuk be, bent nincs túl sok érdekes látnivaló.

 

 

 

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshezCsalinkázás a bányatónál
Helyszín: Rudabányai bányató
Próbáltuk megtalálni Magyarország leghidegebb vizű tavát, és sikerült is a Rudabányai bányató képében. Az egykori külszíni bánya területén található tavacska vize egész évben hideg, mivel a tó hatvanméteres mélységét a nap egyszerűen képtelen felmelegíteni. A hidegségéért nagy árat kell fizetnünk: a tó vizében sajnos nem lehet fürdeni, de garantáltan kárpótol majd minket a festői táj. Mivel a terület magántulajdonban van, a rudabányai múzeumon keresztül tudunk engedélyt szerezni a megközelítésére. Megéri.

Hőmérő: Mivel nem fürödnek benne, nem tudjuk pontosan.
Hátrány: Nem lesz egyszerű megállni, hogy ne mártózzunk meg benne, de tényleg mindenkit óva intünk attól, hogy megtegye, mert a víz nemcsak hideg, hanem még nagyon hirtelen is mélyül.

Tíz könnyen elérhető hely hűsöléshezKórházlátogatás a föld alatt
Helyszín: Sziklakórház Múzeum, Budapest
Tizenhét méterrel a föld alatt garantálható, hogy nem leszünk kitéve a napsugarak káros hatásainak, miközben még egy lélegzetelállító kiállítást is megnézhetünk, ahol nemcsak a világháborús kórházi állapotokba, de egy régi atombunkerbe is beleshetünk. Izgalmas kiállítás, ahol a kórház tényleg úgy néz ki, mint néhány évtizeddel ezelőtt.
Hőmérő: Az állandó hőmérséklet nyáron 15 fok.
Hátrány: Mivel csak vezetővel haladhatunk, nem lesz időnk leülni és pihenve élvezni a hely hűsítő klímáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top