Életmód

8 szuperhatékony új mozgásforma

Unod már az aerobikórákat, semmi kedved edzésre járni? Akkor most figyelj, mert igazi fitneszínyencségekkel szolgálunk. Nia, eskrima, cheerobic. Hallottál már róluk? A tested is igényli a változatosságot, kísérletezz hát új mozgásformákkal!

Nia tánc – Ess transzba!

 

8 zseniálisan új mozgásformaA Nia tánc olyan holisztikus fitneszprogram, mely segít elérni a fizikai, mentális és érzelmi egészséget. Ez a spirituális, modern, energikus, de egyben nagyon élvezetes mozgásforma ötvözi a keleti harcművészetekből átvett tajcsi-, taekwondo-, aikidóelemeket, a jógapozíciókat a Nyugat táncművészetének stílusaival, melyek a modern tánc, Duncan dance, dzsessztánc, funky, illetve a terápiás módszerek közül az Alexander-technika és a Feldenkrais-módszer. A tajcsi lágy, folyamatos mozdulatait kemény küzdősportelemek, dzsesszes tánclépések, laza funkymozdulatok és speciális légzőgyakorlatok váltják.

A sokszor ismételt, bárki számára könnyen végrehajtható mozdulatok jótékony energetikai hatásukkal harmonizálják a testet-lelket, segítik a szervezetben az életenergia áramlását és az öngyógyító mechanizmusok beindítását. Nincsenek szigorú szabályok, a lényeg a feloldódás, az ősi erővel bíró tánc által kiváltott „transzállapot” megélése.

Itt kipróbálhatod: Montevideo Wellness, Lite Wellness/Sporttemplom

 

BodyART – Csakraharmonizálás

 

A BodyART a legújabb mozgásforma, mely szintén a holisztikus irányzatok közé tartozik, mivel a tudatos edzés mellett célja a test, a lélek és a szellem hármasságának harmóniája.

Mozgásanyagát tekintve a jógából veszi fő elemeit, de dinamikusan, állandó körforgásban végzik a gyakorlatokat, nem pedig sokáig kitartott pozíciókban. Ehhez a gyógytornából, a japán do-inből ismert elemeket rendel, és több speciális légzéstechnikát kapcsol hozzá, ezzel megteremtve a teljes összhangot az edzés és a relaxáció együttes hatása között.

Az órát úgy kell elképzelni, mint egy körforgást. Erős, dinamikus ászana után mindig nyújtás következik, egy relaxációs rész után pedig energetizálás, hogy újra, újult erővel folytathassuk az edzést. A mozdulatok fokozatosan az összes csakrát aktiválják, ennek hatására az érzelmi blokkok is oldódnak, majd beindul a teljes akadálymentes áramlás, a „flow”. Az eredmény: testi-lelki megújulás és feltöltődés.

Itt kipróbálhatod: Oxygén Wellness

Cheerobik – A szurkolótánc

 

Ez a pomponlányok tánca és az aerobik kombinációja. Jópofa és vidám óra, már csak a színes pomponok látványa miatt is.

8 zseniálisan új mozgásforma

Az óra egy harmincperces koreografált részt, azaz „pompontáncot” is tartalmaz, de nem kell megijedni, mert ez a blokk mindenki számára követhető mozdulatsorból áll, és a folyamatos ismétléseknek köszönhetően, ha csak a végére is, de létrejön az össztánc. Miután kiugráltad magad, jön a levezetés és a nyújtás. Az óra második fele alakformáló gyakorlatokból tevődik össze, és az órát hasizom-erősítő blokk zárja, így a legtöbbünk számára problémás testtájak sem maradnak megdolgozatlanul. Fenékre, hasra és combra szuper szálkásító. A szökkenések, rúgások, lábemelések mindenekelőtt a popsit, a combot és a vádlit formálják, de a pomponrázás közben a karok is keményen dolgoznak. Hajrá! Hajrá!

Itt kipróbálhatod: Montevideo Wellness

Eskrima – Egy sziget titka

Az eskrima egy, a Fülöp-szigetekről származó harcművészeti ág, mely önvédelemre tanít. Ezt a rendszert a világon az egyik leghatékonyabbnak tartott és meglehetősen látványos bottechnikájáról ismerik. Nem erőre, hanem ügyességre, gyorsaságra és robbanékonyságra, magas fokú technikai tudásra épül. Jellegzetessége, hogy a bottal, kézzel végzett akciók folyamatosak, „folyékonyak”, szinte csak a küzdelem végén fejeződnek be.

A spanyol megszállás alatt a spanyolok betiltották a szigetlakók számára az eskrima gyakorlását, de a leleményes őslakosoknak még így is sikerült tudásukat átörökíteniük az utókor számára. Az úgynevezett moro-moro táncokban és játékokban gyakorolták a mozdulatokat, elrejtve a spanyol szemek elől.

Itt kipróbálhatod: A1 Wellness (egyelőre szünetel)

Gymstick – Álomalak gumikötéllel

Kép: sportsportagencies.com
Forrás:
Sportsportagencies.co

A Gymstick Finnországból indulva, 34 ország meghódítása után, Magyarországon tavaly került bevezetésre. A sporteszköz lényege, hogy a bot és a gumikötél mozgásanyagát ötvözve olyan szabad mozgássorokat valósíthatunk meg, melyek az ellenállás leküzdése révén, természetes módon fejlesztik testünk kondicionális képességeit. Az öt különböző szín mindegyike különböző ellenállású, így bárki megtalálhatja az erőnléti szintjének megfelelőt.

A könnyen követhető mozdulatok erősítik az izmokat és a koordinációs képességet, javítják az oxigénellátást és a vérkeringést, hatékonyan égetik a zsírt, formálják az alakot, tónusos, egyensúlyban lévő izomzatot adva a testnek. Az eszköz nyújtotta lehetőségek szinte kimeríthetetlenek: létezik már Gymstick-kardio-, pilates-, muscle-, akvaóra stb.

Itt kipróbálhatod: Megafitness

 

 

Slide – Korcsolyázás jég nélkül

A szórakoztató és nagyon hatékony láb-, csípőformálás és intenzív fogyasztás egyszerre, igazi látványos testszobrászat. Olyan helyeken is formál, amelyeket eddig semmilyen más foglalkozással nem tudtál átalakítani, mindemellett ízület- és porckímélő.

Az óra menete: Harminc perc „csúszkálás” után harminc perc alakformálás fekve slide-szőnyegen, illetve talajon, kiemelten kezelve a speciális női területeket (fenék, comb, has-, mellizom). Változatos, egyedi zenei anyagával és hangulatával, ugyanakkor egyszerű mozgásanyagával olyan, mintha valóban egy kötetlen házibuliba csöppennél.

Itt kipróbálhatod: Roxan Fitness Club

Neurobic – A mentális edzés

8 zseniálisan új mozgásforma

A testedzés rendkívül hatékony az agy számára is, hiszen minden újszerű, szokásainkat megváltoztató cselekvés képes arra, hogy aktiválja az agyi idegpályákat, illetve serkentse a neurotrofintermelést. A neurobic erre a felismerésre épít. Az aerobik az általános fizikai, a neurobic az általános szellemi erőnlét fenntartásában is segít.

Ehhez először is meg kell figyelned, mi az, ami számodra jó mozgás közben, és mi az, ami nem. Az órán a visszajelzésekre kell fogékonnyá tenni az agyat. Az eredmény: rugalmas figyelem, éles elme, precíz mozgás. Az óra 90 perces örömedzés, ahol mentálisan is fejlesztheted magad.

Itt kipróbálhatod: Montevideo Wellness

Meditatív aerotréning – Ízületkímélő alakformálás

A meditatív aerotréning modern alakformáló óra, amely átmozgatja – erősíti és nyújtja – izmainkat, jótékony hatással van testünkre-lelkünkre. Olyan komplex mozgásforma, amelyben a gimnasztikus mozgásoktól a lelassított aerobik-erősítőgyakorlatokon át a légzésen alapuló lágy mozdulatokig és kombinált gyakorlatláncokig minden megtalálható. Fejleszti a testtudatot és erősíti a mélyizmokat. Alakformáló torna, de mégis a zene jellegénél és tempójánál fogva törekszik a pontos kivitelezésre, végrehajtásra, légzéstechnikára. Viszont a meditatív zene ellenére is zsírégető tartományban dolgoztat! Gerincgimnasztikát is tartalmaz, ettől igazán biztonságos, sokrétű torna.

A MAT rendszeres gyakorlása növeli az önbizalmat, a mozdulatok jó hatással vannak a nőiesség erősítésére, a stressz oldására.

Itt kipróbálhatod: Colosseum Fitness

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top