5 elképesztő dolog, ami a testeddel történik terhesség alatt

nlc | 2013. Augusztus 24.
Szebb haj, több vér és megváltozik a légzés is. Hogyan alakul át a tested kilenc hónap alatt?

1. Több vér

A terhes nők testében több vér kering ilyenkor, majdnem másfélszer annyi, mint amennyi a terhesség előtt. A méh működését támogatja ezzel a szervezet. Kitágulnak az erek, csökken a vérnyomás. Egy perc alatt a szíven is több vér folyik át. A keringési rendszer változása miatt is látszanak a kismamák „ragyogónak” – az arcuk megtelik élettel a több vér miatt.

2. Átrendeződnek a csontok

Rákészül a szervezet a kisbaba születésére, és szép lassan átrendeződik a medencecsont és az ínszalagok is. Nem csak azért, hogy ki tudjon bújni a baba, hanem azért is, hogy elférjen az anyukája pocakjában. Ez az átalakulás sajnos fáj, persze van, akinek jobban, másnak kevésbé.

3. Új szerv nő

Bizony, elsőre rémisztően hangzik, de ne ijedjetek meg, itt a placentára, a méhlepényre kell gondolni. Nagyon fontos szerepe van, hiszen oxigénnel és tápanyagokkal látja el a babát. Miután a bébi megszületett, a placentára nincs szükség, bár egyre nagyobb divat méhlepényből készült kozmetikai szereket gyártani.

4. Megáll a hajhullás

Ez jó hír! Még ha vékony szálú, gyenge is a hajad, a terhesség alatt szép, dús hajkoronád lehet, legalábbis megerősödnek a hajszálaid. A megnövekedett ösztrogénszint miatt több haj nő, vagyis nem hullik ki annyi, mint terhesség előtt. Rossz hír, hogy a baba születése után sajnos visszaáll a korábbi állapot, és az extra haj bizony kihullik.

5. Megváltozik a légzés is

Ahogy nő a baba, egyre több helyre van szüksége, így előbb-utóbb nyomni fogja a rekeszizmokat. A terhes nőknek szaporább a légzésük a megnövekedett progeszteronszint miatt is. A gyorsabb levegővétel pedig azért is jó, mert kevesebb szén-dioxid kerül a vérbe, így védi a várandós szervezet a magzatot.

Exit mobile version