Család

Öt héttel is eltérhet az egészséges terhességek hossza

Az egészséges terhességek hossza egyéntől függően akár öt hét eltérést is mutathat, ez pedig teljesen normális – állítja egy amerikai tanulmány.

A bevett gyakorlat szerint a szülés várható időpontját úgy becsülik meg, hogy az utolsó menstruációs ciklus első napjához adnak hozzá 280 napot, azonban csak a csecsemők mindössze 4 százaléka születik meg valóban azon a napon. Az amerikai dr. Anne Marie Jukic és csapata 125 nő terhességének időtartamát vizsgálta, és arra jutottak, hogy a legtöbb terhesség rövidebb ideig, mindössze 268 napig, vagyis nagyjából 38 hétig tart.

A kutatásban részt vevő nők vizeletmintái alapján pontosan meghatározták a fogantatás időpontját is, így – a hibalehetőséget kiiktatva – a terhesség időtartamát is napra pontosan mérni tudták, azonban még így is azt találták, hogy az egészséges terhességek természetes hossza akár 37 nap eltérést is mutathat. Kiderült továbbá, hogy az idősebb kismamák terhessége általában hosszabb, illetve ugyanannak a nőnek a terhességei általában hasonló hosszúságúak. Bizonyos kockázati tényezők pedig drámaian lerövidíthetik az időtartamot, persze ez már nem az egészséges határokon belüli kategória.

Az eredmények alapján dr. Jukic szerint az orvostudománynak érdemes lenne felülvizsgálni a terhességgel kapcsolatos jelenleg érvényben lévő “határidőket” és figyelembe venni mindezt az esetleges beavatkozásokról – például a szülés beindításáról – szóló döntések meghozatalakor is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top