Törj ki a tányérból! – Játék betűtésztával

bambina | 2014. Június 27.
Ha a levesbe betűtészta kerül, máris indul a szórakozás a szavakkal, hol kulturált, hol teljesen eszetlen módon: jöhetnek a versfoszlányok, átírások és idétlen viccek, felnőttként is zsigerből jön, legalábbis nálam.

Ha az asztalra kerül nálunk, akkor biztos móka: a betűkkel már igen jóban lévő lányom lelkesen “írogat”, mi meg szedegetjük át a tányérjába a hiányzó betűket. Ez a szívünknek is kedves tészta a levesestányér szélére írt szavakon túl is jól jön, nem ehető alapanyagként. Ékezet ugyan nincs hozzá, de ebből is megtanultunk előnyt faragni: rá kell jönni, hogy lehet ékezet nélkül használni (pl. az eszperente gyakorlásához csuda jó), vagy melyik betűből készülhet csinos pötty vagy vonal, hogy meglegyenek a magyar magánhangzók is. Négy, nemcsak kicsiknek való szórakozás következik.

 

Játékos angoltanulás betűtésztával
 
A tanulást körülvevő beragadt nyűgöket remekül lehet oldani azzal, hogy könyv helyett játékkal, játékosan, észrevétlenül tanítgatunk ezt-azt. Erre egy remek példa a következő betűtésztás angolozás (és egyébként az egész blog nagyon klassz, érdemes nézegetni, ha angolt tanul a gyermek). Főleg azoknál fog működni, akik kicsit már tudnak angolul írni és olvasni. Részletek itt
 
 
 
Fotó: bebeangol.hu
 
 
Nyalóka üzenettel
 
Egészséges nyalóka bűbájos üzenetekkel tetszés szerint, ráadásul viszonylag gyorsan, egyszerűen készül. Nemcsak kicsiknek, a készítésnél majd látható lesz, hogy randiüzenethez is találunk tippeket. Persze tetszőlegesen felhasználható bármilyen alkalomra, ettől is nagyszerű az ötlet. Részletek itt.
 
 
 
 
 
 
Dekorálás betűtésztával
 
Jó poén a betűvel való dekorálás, ha van elég türelem, akkor ezt a – közösségi oldalakon is rendszeresen terjengő – játékot vagy tesztet is klasszul össze lehet a kis tésztákból rakni. Tudjátok, néhány szó van el rejtve a random pakolt betűk között, és az az állítás, hogy amelyik három szót először találja meg az ember, az a három dolog jellemzi őt igazán. Az emberek nagy része hajlamos keresgélni a szavakat, egy forgalmas térben tuti beszédtéma, ha kikerül ez a kép. Részletek itt.
 

 

 
 
Szöveg medálba a tésztabetűket használva
 
Itt az eddig pozitív formákkal ellentétben a betűk negatívja működik: formára vágott agyagba is lehet nyomkodni ezeket az egyébként egészen formás betűket: mint a nyalókánál is, bármilyen alkalomra készíthetünk vele ajándékot, ajándékcsomagolásnál is gyönyörűséges darab lehet, ha az ajándékozott neve kerül rá (pl. a karácsonyi ajándékoknál). Részleteket itt találtok.
 
Exit mobile version