Az idő illúzió. A gyerek alvásideje kétszeresen az

K.G. | 2016. Szeptember 23.
Olyan könnyű kívülről megmondani, hogy mit tegyen a szabadidejével az anyuka, amíg délután alszik a babája. Az anyukákban az a kép alakulhat ki, hogy ha ebben a 1,5-2 órában nem végeznek el minden házimunkát és horgolnak három kis sapkát a gyereknek, akkor már nem is jó anyák.

Az a délutáni alvásidő pedig pont olyan, mint az ebédidő a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvben: “Az idő illúzió. Az ebédidő kétszeresen az.” Esetünkben a gyerek délutáni alvásideje kétszeresen illúzió, annyi mindent akarunk belesűríteni, amire két hét sem lenne elég, aztán persze csalódottak vagyunk. Ahelyett, hogy ebben a pár órában akarnánk letolni a feltornyosult házimunkákat, inkább arra kellene fordítani a csendes időt, hogy összeszedjük magunkat. Lelkifurdalás nélkül. Például ezt a négy dolgot nyugodt szívvel időzítheted a gyerek délutáni alvásidejére:

1. Üldögélj a kanapén, és értékeld azt a pár percet, amíg senki nem mászik az öledbe.

Mert ugye a gyerekek másznak, kicsit rugdosódnak, és minden gyerekkel csak nő a rugdosódások és mászások száma, amiből egy idő után már elege lesz minden anyának, aki csak szeretne három percig nyugalomban üldögélni. Szeretjük a gyerekeinket, de amikor hozzád van kötve egész nap egy kis totyogó, az olyan, mintha az idegrendszereden zongorázna egy különösen tehetségtelen zongorista.

2. Nézz meg egy műsort, ami tényleg érdekel.

Néha azzal tudjuk kikapcsolni a gyereket, hogy engedjük Peppa malacot nézni vagy bekapcsoljuk a cicás videókat neki az interneten. A legtöbb műsor, ami őt szórakoztatja, az anyának nem épp a kedvenc kategóriája. Térj vissza alvásidőben a felnőtt világba a tévén keresztül.

3. Olvass olyan könyvet, amiben nincsenek rajzok, és összetett mondatokból áll a története.

Mindent tudsz már Boribonról és Kipp-Koppról meg a családi életükről, ami remek dolog, mert olvasni kell a gyereknek, hogy könyvszerető ember váljon belőle, fejleszted a kreativitását, szövegértését és még egy sor készségét, de az kétségtelen, hogy az irodalom iránti vágyadat aligha csillapítják a gyerekkönyvek, míg hat perc olvasás elég az agyadnak – ha olyat olvasol, amiben el tudsz mélyülni – ahhoz, hogy kisimuljon és relaxált állapotba kerüljön. Csodás érzés.

4. Aludj!

Hagyd a mosatlant és dőlj le aludni, főleg ha olyan éjszaka van mögötted, amikor már megint négyszer kellett felkelni a gyermekedhez. Ne sajnáld magadtól a pihenést, a gyereknek is az a jó, ha egy türelmes, kedves és kisimult anyukát kap, amikor felébred a délutáni alvásából, nem pedig egy széthajtott anyát, akinek már semmi kedve az estig tartó mókázáshoz.

Olvass többet a gyerekek alvásáról:

Exit mobile version