Orvosi bravúr mentette meg a pécsi ikrek életét

nlc | 2016. Szeptember 28.
Egy orvosi bravúrnak hála egészségesen jött a világra egy veszélyeztetett ikerpár mindkét tagja Pécsen, akiket az anyaméhben műtöttek meg 22 hetes korukban.

Egészségesen megszületett annak a veszélyeztetett ikerpárnak mindkét tagja, akiken egy anyaméhen belüli speciális műtétet végeztek el az orvosok még 22 hetes korukban. Az orvosi bravúrt Pécs szülészeti klinikáján dolgozó orvosok, köztük Molnár Gábor szülész-nőgyógyász szakorvos végezte. A doktor az MTI-nek beszélt a műtétről, amit 2014 óta csak Pécsen tudnak elvégezni egész Magyarországon. 

Az egypetéjű ikrek 10-15 százalékának életét a magzati kor 15. és 26. hete közt kialakuló iker-iker transzfúziós szindróma fenyegeti. A betegség lényege abból áll, hogy a két ikermagzat közti közös keringési egyensúly megromlik, az egyik magzat folyamatosan vért ad a másiknak, így ő donorként, másikuk pedig recipiensként (befogadóként) kezd el viselkedni, ami súlyos idegrendszeri károsodással jár a donor baba részéről. A kedvezőtlen állapot egy úgynevezett fetoszkópos lézer coagulatio elnevezésű műtéti eljárással megszüntethető, ezen estek át a pécsi ikrek is. 

A gyakorlatban helyi érzéstelenítés mellett a várandós anya hasfalán ejtett metszésen keresztül a méh üregébe vezetnek be egy két-három milliméter vastagságú endoszkópos eszközt. Ezzel a méhlepény feltérképezése után – a magzatokat elválasztó burok alatt átlépő érösszeköttetések lézerrel történő átégetésével – szétválasztják az ikermagzatok keringését.

Az eljárást 1990-ben írták le az Egyesült Államokban, a pécsi szülészeti klinikán két éve végzik, miután pályázati pénzből és külföldi diákok adományaiból megvásárolták az ehhez szükséges 25 millió forintos berendezést, amit eddig 17 esetben használtak, sikerrel.

Exit mobile version