A kötődés nem azon múlik, hogyan eteted a kisbabádat

K.G. | 2017. Szeptember 30.
Maya Vorderstrasse az első gyermekét 6 hónapos koráig tudta szoptatni, amitől teljesen összetört. Majd ráébredt, hogy a kötődés ugyanolyan erős közte és a babája között akkor is, ha nem a melléből táplálja.

Az Instagramra posztolta azt a fotót az anya, amin a két hónapos és a 13 hónapos gyermekét egyszerre eteti. A kicsit szoptatja, a nagyot pedig tápszerrel eteti cumisüvegből. A kép melletti szövegből kiderül, hogy akkor esett teherbe a kisebbik lányával, amikor a nagy még csupán két hónapos volt. A terhesség miatt aztán 6 hónapos korában elapadt a teje. Borzasztóan érezte magát miatta, de később fontos felismerésre jutott.

„Mindig arról álmodtam, hogy addig szoptatom a gyermekemet, ameddig csak lehetséges. Gyönyörű példák álltak előttem, amikből tudtam, hogy milyen fantasztikus módja ez a kötődés kialakulásának, erősítésének. Az első lányomat végül 6 hónapos koráig szoptattam és minden pillanatát imádtam. Az a mi különleges időnk volt együtt. Két hónapos korában aztán teherbe estem, ami miatt 6 hónapos korára elapadt a tejem, szó szerint eltűnt. Megszakadt a szívem, felemésztett a bűntudat. Elkezdtem cumisüvegből etetni és azt hittem, hogy a mi speciális kötődésünk el fog tűnni, amiért nem a testemből táplálom. Azonban ahogy telt az idő, felismertem, hogy semmi sem változott. Ugyanúgy a mi különleges időnk volt az etetés, ugyanúgy megragadta a hajamat, mosolygott rám, és boldog volt.

Most a picit szoptatom, de már sokkal nyugodtabb vagyok, mert tudom, hogy ha az élet úgy fordul, hogy abba kell hagynom a szoptatást, akkor sem lesz semmi baja a babámnak. Táplálni a gyermekeimet gyönyörű dolog. Látni, ahogy gyarapodnak, nőnek és mosolyognak, maga a boldogság. Nem ismerem a te történetedet, de abban biztos vagyok, hogy nem kell bűntudatot érezned, akárhogy döntöttél vagy akármire kényszerítettek a körülmények. Nem vagy alkalmatlan az anyaságra, ha nem tudod szoptatni a babádat. Ha szereted, és megteszel minden tőled telhetőt érte, akkor édesmindegy, hogy mellből vagy cumisüvegből eszik. Nem könnyű anyának lenni, legalább mi támogassuk egymást!”

Exit mobile version