nlc.hu
Baba

A szoptatás egyáltalán nincs ingyen

A szoptatás évente akár 3 millió forintba is kerülhet

Az új tanulmányok megváltoztathatják a szoptatásról alkotott elképzeléseinket.

A szoptatás körül mindig óriási indulatokat találunk az internetes anyacsoportokban. A vitákban természetesen nem akarunk és nem tudunk igazságot tenni, a legjobb az, ha beszélnek helyettünk a legújabb kutatások, amik a szoptatás új oldalát mutatják meg a szülőknek.

A szoptatástól való idegenkedés gyakori

A szoptatással kapcsolatos ellenérzés (angolul: breastfeeding aversion response, azaz BAR) a baba szoptatásának teljes időtartama alatt jelentkezik. Az anyák ebben az eseteben arról számolnak be, hogy a szoptatás kimerítő vagy émelyítő, és dühösnek, szorongónak, sértettnek, bűntudatosnak vagy elszigeteltnek érzik magukat.

Egy friss tanulmány egy több mint 5 ezer ausztrál nő körében végzett felmérés eredményei alapján megállapította, hogy minden ötödik nő számolt be erről a reakcióról a szoptatással kapcsolatban. A legtöbb nő (96 százalék), aki szoptatási ellenérzést tapasztalt, a szoptatással kapcsolatos nehézségeket is tapasztalta. Ugyanakkor a szoptatástól idegenkedő nők 82,5 százaléka jelezte, hogy a szoptatás általános tapasztalata visszatekintve mégis pozitív volt.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

A szoptatás évente akár 10 ezer dollárba is kerülhet

10 ezer dollárba, azaz 3,6 millió forintba is kerülhet a szoptatás egy új tanulmány szerint, amelyben azt a gyakran hangoztatott állítást vizsgálták, miszerint „a szoptatás ingyenes”, míg a tápszernek magas a költsége. A kutatók szerint félrevezető ez az érv, mert nem veszi figyelembe, hogy az anyák ideje is pénz lehetne.

A tanulmány számszerűsítette a költségeket, hogy segítsen jobban megérteni a szoptatás néhány akadályát. A kutatók becslése szerint a szoptatás évente 8 640-11 611 dollárba kerülhet a családoknak. Bár ennek a költségnek egy kis része (körülbelül 706 és 1026 dollár közötti összeg évente) a felszerelésre és támogatásra vonatkozik (szoptatási tanácsadók, szoptatós melltartók, szoptatós párnák, mellbimbókrém, az anya fokozott táplálékbevitele stb.), ennek a becslésnek majdnem az egészét az anya idejének alternatív költsége teszi ki.

Nem az elrettentés a cél

A szoptatás az anyától több időt igényelhet a munkától való távolmaradás vagy a munkahelyre való visszatérés után a sikeres pumpálás érdekében elvesztett szakmai lehetőségek miatt. A kutatók konkrétan úgy becsülték, hogy a szoptatás napi három-négy órát vehet el az anya idejéből, és ezt megszorozták az Egyesült Államokban érvényes minimálbérrel, amivel elérték az évi 7 939-10 585 dolláros becslést. Bár a magasabb jövedelmű családok (és a fizetett alkalmazottként dolgozó anyák) képesek lehetnek ezt az időbeli elkötelezettséget megoldani, az alacsonyabb jövedelmű családok és az órabéres munkavállalók nem biztos, hogy megengedhetik maguknak.

A tanulmány célja egyáltalán nem a szoptatástól való elrettentés, hanem inkább figyelemfelhívás arra, hogy biztosítani kell a szoptató családok számára a szükséges támogatást, és hogy a nők kapjanak elismerést a szoptatással töltött időért. Fontos megjegyezni, hogy a tápszeres táplálás is költséges, és a szülők sok órát töltenek a tápszeres üvegek elkészítésével és a cumisüveg alkatrészeinek tisztításával, úgyhogy az idő szempontjából egyik sem gazdaságosabb a másiknál.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top