nlc.hu
Család

Az álometetés előnyei és hátrányai

Nem alszik a baba: próbáld ki az álometetést!

Az álometetés a rosszul alvó csecsemőknél életmentő lehet a szülők számára, szakértők magyarázzák el a lényegét és trükkjeit.

A középső gyermekem rettenetes alvó volt babakorában, minden hajnalban felkelt enni, ami még nem lett volna gond, de utána nem volt hajlandó visszaaludni két-három órán keresztül, bármivel is próbálkoztam. Pár hónap hajnalozás után eljutottam arra a pontra, hogy zombi üzemmódban működtem, és semmi másra nem vágytam, csak egy nagy alvásra. Ekkor ismerkedtem meg az álometetéssel, amit a gyerekorvosunk javasolt, és ami akkor megváltást jelentett.

Az álometetés lényege, hogy amikor megyünk aludni – nekem éjfélt javasolt a doki -, akkor megetetjük a babát álmában, hogy ne ébredjen fel 20 perc múlva enni. Három csecsemőtáplálási szakértő mondta el az álomtáplálás előnyeit, hátrányait és trükkjeit a Parents magazinnak.

Az álometetés alapjai

Az álomtáplálásra általában néhány órával azután kerül sor, hogy lefektetted a babát éjszakára – magyarázza dr. Jenelle Ferry neonatológus, a táplálás, táplálkozás és csecsemőfejlődés szakértője. „A cél az, hogy a babát eléggé felébresszük ahhoz, hogy egyen, de nem annyira, hogy teljesen felébredjen” – mondja.

Furcsának tűnhet, hogy kínáljuk a mellünket vagy a cumisüveget a babának, amikor nem jelzi, hogy éhes, de a babáknak veleszületett reflexük van a szopásra Nicole Peluso szoptatási tanácsadó szerint, így az alvás közben evés egyáltalán nem idegen számukra.

Az ötlet az, hogy próbáljuk meg az álomtáplálást a saját alvási időbeosztásunkhoz időzíteni, teszi hozzá Cindy Rubin gyermekorvos és szoptatási orvosszakértő: „Lehet, hogy este hatkor altatod el a babádat, és tudod, hogy jellemzően hajnali egyig nem ébred fel újra enni, te magad pedig este 10 vagy 11 körül fekszel le – írja le dr. Rubin. – Ebben az esetben, ha a lefekvési idődhöz közel álometeted, akkor nagyobb esélyed van arra, hogy a baba nem hajnali egykor, hanem inkább hajnali háromkor vagy négykor ébred fel, így hosszabb ideig tudsz majd aludni.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Tényleg működik?

Dr. Ferry szerint az álometetés hatékonysága különböző tényezőktől függ: „Egyes családoknál és bizonyos korú babáknál az álometetés segíthet abban, hogy a csecsemő jóllakjon anélkül, hogy teljesen felébredne, és ezután hosszabb ideig tudjon aludni éjszaka.” 

A szakember azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az álomtáplálás nem segít abban, hogy a baba összességében többet aludjon, hanem (remélhetőleg) egy kicsit későbbre tolja az egyik éjszakai etetést, hogy jobban igazodjon a szülők alvásához. Illetve fontos tudni, hogy az álometetés csak akkor működik, ha a baba egyébként azért szokott felébredni, mert éhes: „Ha a baba az éhségtől eltérő okokból ébred fel éjszaka, az álomtáplálás kevésbé valószínű, hogy javulást eredményez.”

Előnyök és hátrányok

Az álometetés annyiban kockázatos, hogy a baba teljesen felébredhet, és utána esetleg nehéz visszaaltatni. „Ebben az esetben mindenki csak frusztrált lesz, és a baba alvása rosszabbá válhat” – mondja dr. Rubin. További hátrány dr. Ferry szerint, hogy kihívást jelenthet a nyelés és a büfiztetés, különösen, ha nem akarjuk teljesen felébreszteni a babát az etetésre.

Mindezek mellett az álomtáplálásnak más előnyei is vannak azon kívül, hogy a szülők számára egy kicsit több megszakítás nélküli alvást biztosít. Ez különösen igaz a szoptató szülőkre. „Az álometetés segíthet azoknak a szülőknek, akik próbálják szaporítani a tejet, vagy bárkinek, aki szeretné visszaszoktatni a babát a mellre egy cumisüveges időszak után” – mondja Peluso. Az álomtáplálás jó választás lehet azokban az esetekben is, amikor a súlygyarapodás gondot okoz a babánál, mivel extra etetésként szolgálhat, hogy a baba további kalóriákhoz jusson.

Tippek a sikeres álomtápláláshoz

Peluso megosztotta a három legfontosabb tippjét az álomtáplálások sikeréhez:

  • Várj egy jelre, hogy a baba éhes, például ha álmában megmozdul, szopó mozdulatokat tesz a szájával, vagy szopja az ujjait.
  • Amikor csak lehetséges, kerüld el a baba teljes felébresztését.
  • Kerüld a szobában a zavaró tényezőket, amelyek felébreszthetik a babát, például a tévét, beszélgetést, telefon fényét, hangját.

Előbb-utóbb persze le kell szoktatni a babát az álometetésről, dr. Rubin szerint figyelni kell a baba alvási és evési szokásait, hogy meghatározzuk, mikor a legjobb elhagyni ezt az éjszakai etetést. Ahogy növekszik a baba, úgy lesz képes egyre több alvásra éjjelente evés nélkül is. Ha már úgy látod, hogy csak cumizik álometetés közben, nem eszik, vagy könnyen felébred éjjelente az álomtáplálás ellenére is, akkor valószínűleg új szakaszba értetek, és nem az éhség, hanem más tartja ébren a babát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top