nlc.hu
Család

Ellenőrizetlen anyatejjel itatnak sok ausztrál kisbabát

Egyre több ausztrál kisbaba kap ellenőrizetlen anyatejet

A szülők valószínűleg nincsenek tisztában azzal, mekkora veszélyt jelent a babákra nézve az, hogy ellenőrizetlen anyatejjel itatják őket.
Cumisüvegből iszik a kisbaba

Igazán kétségbeejtő hírt tett közé a The Guardian: egyre több anyuka próbálja online adományként vagy pénzért továbbadni az anyatejét, ami így, a hivatalos út megkerülésével rengeteg veszélyt rejt magában. Neera Bhatia, az ausztrál Deakin Egyetem jogi docense arról számolt be, hogy ez azért lehetséges, mert Ausztráliában nem elég szigorú az anyatej-adományozás szabályozása.

Ennek következtében kerülhet nagyon sok családhoz ellenőrizetlen anyatej, ami sok más mellett akár veszélyes baktériumokat, vírusokat is tartalmazhat. Sokan nem tudják, hogy az anyatejet hivatalos adományozás keretében kezelésnek vetik alá (például pasztőrözik, átszűrik), megelőzve, hogy veszélyes anyagok jussanak a kis fogyasztók szervezetébe.

Meglepő része a hírnek az is, hogy az anyatejjel rosszul álló anyukák mellett testépítők vagy komolyabb betegségből gyógyulók is keresik az anyatejet, emiatt sokan jó üzleti lehetőségnek látják az értékesítését.

Neera Bhatia sürgetőnek érzi, hogy Ausztráliában is komolyabban szabályozzák a törvények az anyatej adományozását, mert azzal jelentősen csökkenthetnék a jelenleg fennálló egészségügyi kockázatokat. Természetesen Ausztráliában is léteznek tejbankok és a kórházakban is kérhetnek segítséget azok az anyák, akik szeretnék anyatejjel táplálni a babájukat, de nem tudják, sokan azonban kevésbé macerásnak tartják, hogy Facebook-csoportokból vagy online hirdetésekből szerezzék be a tejet.

Nyitókép: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top