nlc.hu
Család

Mitől zsíros az anyatej?

Mitől függ, hogy mennyire zsíros az anyatej?

Tudod, mennyi az anyatej átlagos kalóriatartalma? És hogy mennyire kell zsírosnak lennie ahhoz, hogy tápláló legyen? Most minden kérdésre választ adunk.

A friss anyák egyik leggyakrabban felmerülő kérdése az, hogy vajon elég tápláló-e a tejük, hiszen az anyatejtől függ a baba élete, és ha az nem elég zsíros vagy kalóriadús, akkor bekövetkezik minden anya rémálma: éhes marad a babája.

Hívd a szakembereket!

Természetesen a legjobb az, ha az ilyen kérdéseket nem az internetnek tesszük fel, hanem inkább felhívjuk a védőnőt, gyerekorvost, szoptatási tanácsadót, hogy tájékoztassanak hiteles információkkal és megnyugtassák a lelkünket, hogy nincs semmi gond az anyatejjel. Elöljáróban azt mindenkinek az eszébe kell vésni, hogy nincs olyan, hogy túl zsíros vagy túl vizes az anyatej. Az anyatej pont olyan összetételű, amire a babának abban az életszakaszban és az adott körülmények között szüksége van.

Az anyatej kalóriatartalma

Az anyatej átlagos kalóriatartalma: 22 kalória/300 milliliter. Ebben a 22 kalóriában napszaktól függően változik a zsírtartalom, de persze erre is találunk átlagos értéket: 1,2 gramm zsír/ 300 milliliter a jellemző.

Az is szerepet játszik például a zsírosságában, hogy mennyire ürültek ki a mellek a legutóbbi szoptatáskor. Ha üres mellekben termelődik újra a tej, akkor zsírosabb lesz a tej, ha viszont nem ürültek ki teljesen, zsírszegényebb tej fog termelődni a következő szoptatásra. Ezért is szokták ajánlani a fejést szoptatás után, mert így zsírosabb tejet tudunk előállítani a babának.

Az anyatej zsírtalma mitől függ

Az anyatej zsírtartalma több tényezőtől is függ (Kép: Unsplash)

Mi befolyásolja a kalória- és zsírtartalmat az anyatejben?

NEM az anya étrendje a ludas! Gyakori tévhit az, hogy attól függ az anyatej kalória- és zsírtartalma, hogy mit és mennyit eszik az anya. Zsírosabbá nem tehető a tej csupán azzal, hogy anya más étrendet kezd el követni, viszont azt megváltoztathatja, hogy milyen fajta zsírok legyenek jelen az anyatejben.

Például egy kutatás szerint kevesebb egyszeresen telítetlen zsírsav termelődött azoknak az anyáknak a tejében, akik több állati fehérjét fogyasztottak. Márpedig az egyszeresen telítetlen zsírsavakra (az olíva- és repceolaj jellemző zsírsavai) szüksége van a csecsemőnek, úgyhogy óvatosan a csülökkel és pacalpörkölttel. Nem az étrenden kell tehát változtatni, hanem inkább a fejéssel segíteni az anyatej zsírosabbá, kalóriadúsabbá tételét, ha erre van szüksége a babának.

Számít egyáltalán az anyatej zsírtartalma?

Mindezek mellett meg kell nyugtatnunk mindenkit: egyáltalán nem az anyatej zsírtartalmától függ, hogy milyen ütemben növekszik, hízik a baba. A kutatások azt bizonyítják, hogy az anyatej mennyisége számít, nem pedig a a zsírtartalma, ha esetleg azon aggódnánk, hogy nem hízott tankönyvi mértékben a baba.

A legtöbb, amit tehetünk, ha nem pakoljuk mindennap, minden szoptatás után a mérlegre, és hasonlítjuk a könyvekben leírtakhoz a hízását, inkább csak azt figyeljük, mennyire érzi jól magát és hány pisis pelenkája van a nap folyamán. Ha kevés a pisi, vagy etetés után is kétségbeesetten sír, akkor gyanakodhatunk rá, hogy nem elég a tej mennyisége, és vagy szaporítani kell, vagy kiegészítésre lesz szükség.

via

Jó anya vagy!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top