Baba

Elég, ha csak félig vagy tökéletes anya

Ne legyél magaddal olyan szigorú, egy új tanulmány szerint nem is kell olyan nagy erőfeszítés, hogy megnyugtass egy síró babát.

Jellemző, hogy az anyák önmaguk legnagyobb kritikusai, emlékeim szerint simán produkáltam egy kisebb idegösszeomlást, amikor az elsőszülött gyermekem bömbölni kezdett újszülöttkorában. Azt sem tudtam, hova kapjak, és ha nem tudtam azonnal felvenni, meg voltam róla győződve, hogy komoly lelki traumát okozok neki.

Tökéletes anyák akarunk lenni, tökéletesen kötődni és tökéletesen teljesíteni – aztán persze elbukunk, mert nincs tökéletesség az anyaságban. Egy új tanulmány most szerencsére igazolta azt, amit minden anyának hallania kell: épp elég, ha elég jó anya vagy.

A Pennsylvania Állami Egyetemen végzett kutatásban azt vizsgálták, hogy a babák biztonságérzete mennyire sérül, ha sírni hagyják őket. Azért vetődött fel ez a kérdés, mert az alap, amire egy babának szüksége van, hogy a szülei biztonságban tartsák. Ez a biztonságérzet a későbbiekben pozitív hatással van a fizikai, motorikus és kognitív fejlődésére is.

anyaság tökéletes tanulmány

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A szülők általában azt gondolják, hogy csak akkor érzi magát biztonságban a baba, ha amint felsír, azonnal reagálnak rá, de a kutatás eredményéből az derült ki, hogy nem sérül a babák biztonságérzete, ha az esetek felében nem rögtön ugranak kielégíteni az igényeit a szülei, hanem esetleg kicsit sírni hagyják.

A vizsgálat során 83 első gyerekes anyát és a 4,5–12 hónapos babáikat figyelték meg, arra fókuszálva, hogy az anyák hogyan nyugtatják meg a babákat, ha sírnak. Az eredményből kiderült, hogy ha a sírások 50 százalékánál közvetlen testkontaktussal nyugtatták a babákat, az elég volt ahhoz, hogy a babák biztonságban érezzék magukat.

A kutatók azt is kiemelték, hogy olykor jó, ha nem hordozzuk a babák fenekét egyfolytában, hanem hagyjuk, hogy egyedül fedezzék fel a környezetüket, és néha sírjanak, ha épp nem tudjuk azonnal felkapni őket. Fontos, hogy az önállóságukat támogassuk ezzel, persze csak biztonságos keretek között. Például ha ollóval akarna játszani, akkor nyilván vegyük el tőle, még akkor is, ha emiatt sírni kezd.

Mit tanulhatunk ebből a kutatásból? Azt, hogy nem kell tökéletes anyának lenni, bőven elég, ha az esetek felében jó anyák vagyunk ahhoz, hogy a baba biztonságban érezze magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top