Baba

Munka babával: lehetetlen küldetés?

Aki baba mellől próbál dolgozni, a lehetetlent karcolgatja. De azért van remény, adunk pár tippet, hogyan könnyíthetsz a napjaidon.

Életem egyik legnehezebb időszakaként tartom számon, amikor az újszülöttem mellett elkezdtem otthon dolgozni. Akkor még csak a kialvatlanság volt a legnagyobb bajom, de az igazi nehézség akkor jött, amikor a babám már elkezdett kúszni-mászni, és öngyilkos küldetésekre indult a lakásban, miközben dolgoznom kellett volna. Ekkor szoktam rá, hogy hajnalok hajnalán vagy késő éjjel dolgoztam, mert szerencsére olyan munkám van, amiben nem az számít, hogy nyolctól négyig üljek a gép előtt, hanem hogy egy adott feladatot határidőre elvégezzek. Mélyen átérzem ezért most azoknak a babás anyáknak a panaszait, akiknek bölcsiben volt eddig a gyerek, és most egy csapásra otthonról kell ellátni babát és munkát egyszerre. A hajnali munkán kívül azért még van pár trükk, ami kicsit segíthet ebben a lehetetlen helyzetben.

Tartsd a babát a közeledben

A babák, totyogók úgy vannak programozva, hogy mindig anya környékén akarnak lenni. Kivéve akkor, amikor valami érdekes és veszélyes teendőjük akad a lakás más pontjain. Az én kislányom sokat üldögélt a lábamnál, miközben dolgoztam, és hadonászott a csörgőivel, „beszélgetett” velem, vagy csak hajigált random tárgyakat a hátam mögött. Ha még olyan kicsi, hogy elvan a pihenőszékben, akkor a legjobb a helyzet, mert akár 20 percet is lehet nyerni ezzel a nagyszerű eszközzel, pláne akkor, ha beteszünk még valamilyen kellemes zenét is mellé. Az íróasztal mellett mindenképp érdemes kialakítani egy babahelyet, ahol biztonságban molyolhat a játékaival, és fél szemmel látjuk mit csinál, amíg dolgozunk.

Hogyan lehet baba mellett még dolgozni is?

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Készíts játékosdobozokat

A legjobb trükk a világon, a szülésfelkészítő tanfolyamok mellett ilyen trükköket is kellene tanítani az anyáknak. Mivel manapság minden gyereknek tengernyi játéka van már születése után egy héttel, amikor még ki sem lát az arcából, ezért nem is lehet kihívás olyan dobozokat készíteni, melyekben különböző játékokat csoportosítunk számára. A lényeg, hogy legyen több doboz, amiben másféle játékok vannak, és ezeket a dobozokat cserélgessük időnként a gyerek előtt. Szenzációs, hogy mennyire tud örülni egy totyogó a rég (tegnap) elfeledett játékainak.

Gondolj arra, amire nem is gondolnál

Próbáld meg a baba szemszögéből látni kicsit a világot. Mi az, ami elszórakoztat egy kicsi gyereket? A buborékok. Vagy az, hogy beülhet az üres kádba fürdőbugyiban. Az is jó móka, ha jégkockákat dobálhat a mosogatóban. Esetleg a fakanalak és pillepalackok háborúja. És persze a falfirka is mindig remek ötlet, de ehhez azért egy kis előkészítés is szükséges, ha nem akarod kifesteni utána az egész lakást. Nem kell mindig a flancos játékokhoz fordulni, gyakran az is elég, ha kiborítasz egy kis rizst egy tálcára és a gyerek elé teszed, máris lesz 10 perc nyugalmad (de ezt azért csak abban az életkorban szabad, amikor már nem akar mindent az orrába és fülébe dugni).

Ahhoz, hogy sikerüljön a lehetetlen küldetés, és baba mellett dolgozni is tudj, a trükkökön túl az is kell, hogy legyél elnézőbb magaddal. Minden reggel beszélj a saját fejeddel, hogy most nem kell tökéletes anyának lenni, és nincs értelme bűntudatban úszni csak azért, mert dolgozni kell, és nem lehetsz ott 100 százalékig a gyerek mellett. Túlélő üzemmódra kell váltani, és ha úgy értek a nap végére, hogy mindenki jóllakott, elvégezte a munkáját, és még fürödni is sikerült, akkor már tökéletesen teljesítetted a lehetetlennek tűnő küldetést.

Olvass még több cikket a baba mellett dolgozásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top