nlc.hu
Család

Apa őszintén a szoptatásról

Apa a szoptatásról: „Eleinte tehetetlennek éreztem magam”

A szoptatás időszaka alatt sok esetben nehezen találja a helyét az apa a családban, ezen próbál segíteni egy férfi, aki őszintén leírta a saját tapasztalatait az első babájukról.

„Első alkalommal apaként abban a csodálatos kiváltságban volt részem, hogy tanúja lehettem a feleségem hihetetlen útjának, különösen a szoptatással kapcsolatos tapasztalatainak – kezdi történetét az apa. – Míg a legtöbb apa kezdetben talán nem látja a szerepét a szülői létnek ezen a területén, a feleségemmel töltött idő felnyitotta a szememet arra, hogy milyen fontos aktív partnerként részt venni a szoptatás folyamatában. A közös tapasztalás nemcsak megerősítette a szülői kötelékünket, hanem értékes tanulságokat is levonhattunk, amelyek továbbra is meghatározzák a most már három gyermekünk neveléséhez való hozzáállásunkat.”

A szülők első gyermeke öt évvel ezelőtt született, és az apa már a terhesség alatt tudta, hogy olyan szülő akar lenni, aki mindenben támogatja a feleségét, és részt vesz a baba körüli gondozási feladatokban. Bár azt elismeri utólag, hogy azt gondolta, a szoptatással kapcsolatos szerepe minimális lesz, annyira nem tudta elképzelni, hogy ebben a szerinte teljesen anyai szerepben hogyan tudna részt venni.

„Nem tudtam, hogy ez a feltételezésem tévesnek bizonyul, és hogy az aktív támogatás a szülői kalandunk jelentős részévé válik majd ezen az úton – írja az apa. – Amikor a feleségem elkezdte szoptatni a lányunkat, eleinte tehetetlennek éreztem magam a nehézségekkel kapcsolatban, amelyekkel szembesült. De aztán rájöttem, hogy a lányunk életének minden más szegletében részt vettem, miért lenne ez másképp a szoptatással?”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Az apa leírta, hogyan segített a feleségének a szoptatás során, és mit tanácsol más apáknak azóta:

Érzelmi támogatás

A szoptatás érzelmileg megterhelő lehet, és az anyának lehetnek önbizalomhiányos, frusztrált vagy akár kimerült pillanatai. Kulcsfontosságú, hogy az apa egy állandó érzelmi támasz legyen az anya számára. Nem kell ehhez semmi különöset tenni, csak bátorítani és meghallgatni empátiával az anya érzéseit.

Ismerd meg a szoptatást!

Az apa szerint az egyik nagy felismerés számára az volt, hogy alig tudott valamit a szoptatásról, amikor megszületett a baba. Kutatómunkába kezdett, hogy milyen előnyei és kihívásai vannak a szoptatásnak, hogy mivel néz szembe egy anya, aki szoptatni szeretné a babáját, és melyek a leggyakoribb akadályok, amiket le kell győzni. Mindez a tudás segített neki abban, hogy segíteni tudjon az anyának a szoptatás során.

Fontos a részvétel

Nyilván nem tud egy férfi szoptatni, de az előkészítő és a szoptatás utáni feladatokban részt tud venni, és kell is, hogy részt vegyen az apa szerint. A pelenkázásban és a szoptatás utáni büfiztetésben abszolút főszerepet vállalhat az apa, így adva egy szusszanásnyi szünetet az anyának – különösen az éjszakai etetések során. De az olyan egyszerű feladatokat is magára vállalhatja, mint hogy ügyel arra, hogy a felesége keze ügyében mindig legyen víz, mert a szoptatáshoz sok folyadék kell.

A házimunka megosztása

Az apa arra is felhívja az apatársak figyelmét, hogy a szoptatás komoly megterhelést jelent az anya szervezetének, fizikai kihívás is, nem csak lelki, úgyhogy be kell vetni a férfiaknak magukat a házimunka terén.

„Egy év szoptatás átlagosan nagyjából 1800 órát jelent – írja az apa. – Hogy ezt perspektívába helyezzük, egy teljes munkaidős állás szabadsággal együtt átlagosan körülbelül 1960 órára jön ki – a szoptatás tehát közel ugyanannyi idő, mint egy teljes munkaidős állás. Azzal, hogy további feladatokat vállal a férfi, például főzést, takarítást és bevásárlást, segíthet enyhíteni a szoptatós anyákat gyakran érő stresszt és terhelést. A tiszta és rendezett otthon fenntartása kényelmesebb környezetet teremt mind az anya, mind a baba számára.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top