újszülött

újszülött

baba fejlődése

baba torna

újszülött

Ilyen az újszülött baba!

Az újszülött orvosi szempontból az egy hónaposnál fiatalabb csecsemő. Az újszülött kizárólag anyatejet fogyasszon, abban benne van minden olyan tápanyag, amire a fejlődése során szüksége van.

Az újszülött tömege az első napokban kb tíz százalékkal csökkenhet, ami normális dolog. Az újszülött bőrét két-három napig fehér, zsíros tapintású, ún, magzatmáz borítja. Az újszülött fejletlen vérkeringése miatt (kb. két deci vére van) főként fekvéskor keze-lába elkékülhet, ilyenkor meg kell masszírozni. Az újszülött testét borító pihés szőrzet a lanugo.

Az újszülött szemkörnyéke duzzadt, hasa fel van puffadva, feje testéhez képest nagy végtagjai viszont pálcikaszerűen vékonyak. Az újszülöttek szeme leginkább kék színű. Fejükön több puha rész van, ahol a koponyacsont még nem zárult össze, ezek a kutacsok. Az újszülött széklete az első pár napban jellemzően magzatszurok. Az újszülött gyakran csuklik, ami a rekeszizom fejlődését jelzi. Az újszülött szuszogásának oka az alacsonyan fekvő  orrnyereg, ami a korral elmúlik.