nlc.hu
Család

Olvassanak az apák esti mesét!

Az esti mesét olvasó apák a legmenőbbek!

Az esti mesének annyi jó hatása van a gyerekre, hogy vétek kihagyni. Ha pedig apa mesél, az egyenesen főnyeremény!

Az egyik legjobb ajándék, amit a gyerekünknek adhatunk karácsonykor, ha időt szakítunk rá, és szép kényelmesen, nem sietősen, jó hosszú esti mesét olvasunk neki mindennap.

Apák, mesélésre fel!

Amellett, hogy a közös olvasás, rendszeres esti mese erősíti a szülő-gyerek kapcsolatot, még fejlesztő hatással is bír, sőt, kutatásokban már összekötötték az önbizalom erősödését is a gyerekeknél a felolvasások gyakoriságával. Csupa jó születik az esti mesélésből, főleg, ha apukák olvasnak fel a gyerekeknek.

Miért az apák olvassanak?

Egy kutatásban kiderült, hogy azok az apák, akik mindennap felolvastak, sokkal közelebb érezték magukat a gyerekükhöz, a gyereknél pedig a szabálykövetésre való hajlandóság fejlődött az apa olvasásától. Továbbá az esti mesélős apák kevésbé voltak kritikusak az ovis gyerekükkel, előnyben részesítették a pozitív fegyelmezési technikákat, ami a gyerek pszichés fejlődésére van jó hatással.

A jelenlegi helyzet az, hogy inkább a nők az ügyeletes meseolvasók a családban, pedig a tanulmányok szerint azok a gyerekek, akiknek kicsi koruktól kezdve felolvas az apjuk meséket, jobban teljesítenek az iskolában és a nyelvi fejlődésük is gyorsabb. De akármelyik szülő is olvassa fel a meséket, az biztos, hogy ezzel pozitív példát mutat a gyereknek, és még a gyerekneveléssel járó stressz is csökken közben, meg úgy általában, jobb lesz a gyerekkel a kapcsolatunk, ha sokat olvasunk neki. Úgyhogy elő a mesekönyvekkel és apukákkal, itt az ideje mesét olvasni a gyerekeknek!

Meséljenek sok mesét az apák!

Az esti meséléshez csatlakozzanak minél többször az apák! (Kép: Getty Images)

Ne keress tökéletes mesét!

Sok esetben azért nem olvasnak fel a szülők szívesen a gyerekeknek, mert unalmasnak vagy épp idegesítőnek találják a gyerek kedvenc meséit. Dr. Natalia Kucirkova pszichológus-kutató szerint nem szabad elvárni egy mesétől, hogy tökéletesen egyezzen a gyerek és szülő igényeivel is. Az esti mese esetében egyértelmű, hogy a gyerek kívánságait és érdekeit kell szem előtt tartani, de ha a kész mesék nem tetszenek, akkor az is jó megoldás lehet, ha kitalálsz sajátot. A kicsik például imádnak olyan történeteket hallgatni, amiben ők a főszereplők és a napi történéseket élhetik át újra a mesélés során.

Miért szereti a gyerek az esti mesét?

Egy kutatásban a résztvevő 6-8 éves gyerekek megosztották, hogy miért szeretik az esti mesélést: 68 százalék azt mondta, ez az ő különleges ideje a szüleikkel; 56 százalék számára megnyugtató a nap végén az esti mese; 37 százalék pedig szeret beszélgetni a szüleivel mesékről.

A mese kiválasztásából sosem szabad kihagyni a gyereket. Olyan mesét érdemes felolvasni, ami tényleg érdekli, és melynek során párbeszéd alakulhat ki szülő és gyerek között. Vásárolj olyan meséket, amik az érdeklődési körébe is illenek, legyen szó Minecraftról vagy hercegnőkről. És ne riadj vissza a kortárs íróktól, nem kell feltétlenül csak népmeséket olvasni a gyereknek, tágítsd a saját és a gyerek horizontját is azzal, hogy új témákat, új nézőpontokat hozol az esti mesélésbe.

Olvass minél többet a gyereknek!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top