Család

Segítség, nem akar mesét hallgatni a gyerekem!

Létezik, hogy egy gyereknek nem tetszik, ha mesét olvasnak neki a szülei? Igen, de segítünk pár tanáccsal, hogy megszeresse a gyerek az esti mesét.

Az esti mese nemcsak azért fontos, mert közelebb hozza a gyerekeket és a szülőket, hanem még a gyerek iskolai teljesítményére is jó hatással lehet egy kutatás szerint. A National Education Associaton tanulmányából már kiderült, hogy azok a gyerekek, akiknek otthon mesélnek, sokkal jobban tudnak olvasni és jobban értik a matekot is. Mesélni tehát kell, de mi van akkor, ha a gyerek visszautasítja az esti meséket, nem akarja, hogy felolvassanak neki a szülők?

Marjorie Ingall, a Mamaleh Knows Best című könyvében egész stratégiát ajánl fel arra az esetre, ha a gyerek elutasítja a meséket, és inkább csak a tévében nézné a rajzfilmeket, mintsem hallgatná a történeteket a szüleitől.

1. A mesélés nem egyenlő a felolvasással

Ha nem köti le a gyereket, hogy csak ül a lábadnál és hallgatja a mesét, ahogy felolvasod, akkor a legjobb, ha bevonod őt is a mesélésbe. Egyrészt olyan mesét válassz, ami gazdagon van képezve, és ezt mutasd mese közben a gyereknek, másrészt kérdezgesd a történetről, szereplőkről, miközben olvasod a mesét. Olyan kérdéseket tegyél fel, melyekre nem tud igennel vagy nemmel válaszolni, hanem ki kell fejtenie a válaszát. Így hosszabb idő lesz az esti mese, de nem érzi majd unalmasnak, mert aktív résztvevője a mesélésnek.

2. Ne add fel hamar a küzdelmet

Nem szabad olyan könnyen elengedni a mesélést a szerző szerint. Sok esetben annyi csak a probléma, hogy nem találtatok még rá a megfelelő mesekönyvre, ami tényleg érdekelné a gyereket. Meríts nagyobb témakörből, figyeld meg a gyereket, mi érdekli igazán, és abban a témában keress neki mesekönyvet.

Így lesz szórakoztató az esti mese

Az esti mese jó hatással van a gyerekekre (Kép: Unsplash)

3. A viccelődéssel félig győzelmet arattál

Ha viccesen adod elő a mesét, akkor már biztos megfogod a figyelmét. Változtasd el a hangod a különböző karaktereknél, lepd meg a gyereket felolvasás közben a hangoddal, és nevettesd meg. Add elő a szöveget, mintha a színpadon lennél, ne csak olvasd monoton hangon.

4. Az esti mese legyen a rutin része

Ne sajnáld a mesélésre az időt! Minden nap legyen az esti rutin része, hogy alvás előtt mesélsz a gyereknek. Lehet ez csak 10-15 perc, már akkor is remek hatással lesz rá a mesélés, megnyugszik tőle, fejlődik az agya, és még a kapcsolatotok is erősödik közben.

5. Válasszon a gyerek könyvet

Ki más tudná jobban, milyen téma érdekli, ha nem maga a gyerek? Szabaduljatok be egy könyvesboltba és engedd meg neki, hogy válasszon magának könyvet. Jó ötlet rábeszélni arra, hogy egyből könyvsorozatot vásároljatok, mert így jó időre meglesz az esti mese, amire tényleg kíváncsi. Ráadásul a sorozat mellett szól az is, hogy több köteten keresztül szorosabb kapcsolatot tud kiépíteni a karakterekkel, így sokkal jobban várja majd, hogy aznap este milyen kalandokról olvasol majd neki.

Olvass többet a mesékről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top