Ez most a 10 leggyakoribb vezetéknév Magyarországon

Bagaméri Viki | 2024. Február 23.
Az utónevekhez hasonlóan a vezetéknevekről is készül évente olyan TOP100-as lista, amiből kiderül, melyik fordult elő leggyakrabban. Itt vannak a friss adatok!

Az itthon használatos családnevek a XIII.-XIV. században alakultak ki, és azóta csak egyre színesebbé vált a paletta. Leggyakoribbnak a foglalkozást jelentő vezetéknevek számítanak (ilyen a Kovács, a Szabó vagy például a Juhász), de népes a nemzetiségek nevéből kialakult családnevek tábora is (mint a Németh, a Horváth vagy a Cseh). Szép számmal akadnak valamilyen tulajdonságra utaló, utónevekből kialakult és i-re végződő, helységnevekhez kötődő vezetéknevek is. 

Az Apádra ütök című filmben Ben Stiller arcpirító vezetéknevével mutatkozott be leendő apósának, Robert De Nirónak (Fotó: Getty Images – Handout)

Kevesebben lettek a Faragók, jönnek fel a Bakosok

A Belügyminisztérium évről-évre közzéteszi a statisztikát a leggyakoribb nevekről: a friss adatokból kiderül, hogy a családnevek toplistájában kevesebb a változás, mint az utónevekében, de az eredmények így is érdekesek.

Az első helycseréig egészen a 77. helyig kell görgetni a listában, a korábban itt álló Pásztor nevet maga mögé utasította a Bakos, a korábbi 79. helyezett Dudás családnevet pedig a Virág vezetéknév fosztotta meg a pozíciójától. A 2022-ben 93. helyen álló Faragókat 2023-ra megelőzték a Barták, a Berkik, a Mezeik és a Borbélyok, így mostanra a 97. helyre szorultak. 

Míg tavaly a Kerekes vezetéknév a 97. helyen állt, idén már csak a 98., vagyis csak a 99. helyen szereplő Sárközi és a 100. helyen álló Márton családneveket tudta megelőzni. De nézzük, hogy alakult a mezőny a TOP10-ben!

leggyakoribb csaladnevek
leggyakoribb csaladnevek (1)
leggyakoribb csaladnevek (2)
leggyakoribb csaladnevek (3)
leggyakoribb csaladnevek (4)
leggyakoribb csaladnevek (5)
leggyakoribb csaladnevek (6)
leggyakoribb csaladnevek (7)
leggyakoribb csaladnevek (8)
leggyakoribb csaladnevek (9)

Nyitókép: Getty Images – Handout

Exit mobile version