nlc.hu
Család

Leggyakoribb vezetéknév és keresztnév Magyarországon

Ez a leggyakoribb vezeték- és keresztnév-párosítás ma Magyarországon

Hiába töretlen a Hannák és Dominikok népszerűsége, ahhoz egyelőre nem elegendő a lendület, hogy belőlük legyen a legtöbb Magyarországon. De akkor kik vezetnek?

1955-től évről-évre elkészül az az összesítés, amiből megtudhatjuk, melyik keresztnevet szerették a legjobban az újdonsült szülők. Emellett a Központi Statisztikai Hivatal munkatársai a vezetéknevek gyakoriságának alakulását is szemmel tartják, így nem is olyan bonyolult kideríteni, mely neveket viselik a legtöbben Magyarországon. Mutatjuk!

régi általános iskolai osztálykép

Ebben az osztályban tuti, hogy nem csak egy Andi, Kati vagy Kriszti akadt, és a Zolik, Gáborok, Lacik sem voltak egyedül (Fotó: Fortepan / Makovecz Virág)

A 49 évesek viszik a pálmát

Ahhoz, hogy pontos képet kapjunk róla, melyik az aranyérmes, azaz a leggyakrabban előforduló név hazánkban, át kell tanulmányoznunk a népességszám alakulását is. Ez azért fontos, mert egyáltalán nem mindegy, melyik korosztály képviselteti magát legnagyobb számban.

A KSH 2023-as adatai szerint Magyarország népessége 9.599.744 fő, ebből a legnagyobb „szelet” mind a férfiak, mind a nők esetében az 1975-ben születetteké. Ők összesen 181.647-en vannak, a második helyre az 1976-ban, a dobogó harmadik fokára pedig az 1974-ben születettek kerültek. Kíváncsi vagy, milyen keresztnevek és családnevek hasítottak akkoriban?

Megnézem
Összes kép (6)

Nyitókép: Fortepan / Makovecz Virág

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top