nlc.hu
Baba

Így változott a névadás divatja az elmúlt 20 évben

A lánynevek divatja sokkal többet változott az elmúlt húsz évben, mint a fiúneveké

Bár picit változott a sorrend, nagyjából most is ugyanazok a fiúnevek számítanak a legdivatosabbnak Magyarországon, mint húsz éve. A lányoknál már kicsit más a helyzet.

Fiúneveket konzervatívabban adunk, a lánynevek divatja sokkal jobban változik az évek során. A fiúnevek sorában alig történt változás az ezredforduló óta: 2000-ben a Bence a harmadik, a Máté pedig a negyedik legnépszerűbb név volt, most pedig a lista élén találjuk őket. Az akkori éllovas Dánielt most a hatodik helyen láthatjuk, a Dávidok pedig a második helyről a tizenkettedikre szorultak vissza, de még mindig ott vannak az élbolyban. Persze itt is vannak azért látványosabb változások: a Dominik, a Levente és a Noel nevek nagyon sokat ugrottak előre, az utóbbi konkrétan 85 helyet javított – derül ki az infostart cikkéből.

Fiúnevek divatjának változása (forrás: KSH)

Fiúnevek divatjának változása (Forrás: KSH)

Lánynevek divatjának változása az elmúlt húsz évben (forrás: KSH)

Lánynevek divatjának változása az elmúlt húsz évben (Forrás: KSH)

A lányoknál sokkal látványosabbak voltak a változások, egyedül az Anna név őrizte meg a népszerűségét, és az olyan korábbi éllovasok, mint a Viktória, a Vivien, az Alexandra és a Fanni jóval hátrébb csúsztak a listán. A tavalyi legnépszerűbb lánynév a Hanna volt, de a Zoé, a Léna és a Luca nevek is rendkívül népszerűnek számítanak mostanában.   

Keresztnevekről az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top