A matricababák tapadnak az anyára, nem lehet letenni őket, de nyugi, ez egészséges

K.G. | 2024. Július 16.
A matricázás sok babánál jellemző viselkedés, ilyenkor már attól is visítanak, ha megérzik a gondolatot, hogy anya le akarja tenni őket a karjaiból. A szakértők szerint ez valóban idegesítő lehet a szülő számára, de a gyerek részéről természetes fejlődési szakasz.

Amikor matricázós babád van, és úgy ragad rád, mint egy öntapadó, akkor az idegeid egy idő múlva felmondják a szolgálatot, mert tényleg még vécére sem tudsz elmenni visítás nélkül, annyira nem lehet letenni a babát a kezedből. Elkezdhetsz aggódni a saját mentális egészségeden túl azért is, hogy miért tapad rád ennyire ez a gyermek, biztos nincs ez rendjén. Pedig a szakértők szerint teljesen egészséges, ha matricaként viselkedik a babád.

Embert próbáló matricababák

Megnyugtatunk abban is, hogy nem egyedül a te babád viselkedik ilyen tapadósan, mostanában a TikTokon is egyre több olyan videóba lehet futni, ahol az anyák a folyamatos testi kontaktusra vágyó babáikat mutatják be. Az egyik, @varneyfamily által posztolt videóban egy kisgyerek, aki látja, hogy az anyja egyedül próbál néhány tárgyat felvinni az emeletre, sírva rohan utána. Mielőtt túl messzire jutna, az anya visszamegy, felkapja síró gyermekét (aki azonnal abbahagyja a sírást), és együtt mennek fel az emeletre.

@varneyfamily This girl is my velcro baby. Getting anything done can be challenging. 🥹But I know one day she won’t want me anymore. #mom #velcrobaby #clingy #momlife #toddler #1yearold ♬ Funny - Gold-Tiger

Egy másik anyuka, aki gyakran posztol @arielvidal_ néven, a kulisszák mögé engedett bepillantást abba, minek teszi ki őt a matricababája. Megpróbálja letenni a már amúgy is síró gyerekét a fürdőszobai mosdószekrényre, mondván, hogy „minden rendben”, de a baba sír. Az anya leírja a videó mellett azt is, hogy milyen őrületbe tudnak torkollni a hétköznapok egy matricababa mellett, főleg az esetükben, ahol a nagyobb gyermek autista.

@arielvidal_ Got this moment on video when I was trying to record my everyday vlog. This is literally the REAL and RAW of motherhood 😭 having a velcro baby is no joke. At times i feel so guilty having things undone but it’s impossible to do some things one handed🥹 afternoon gets even crazier because my son is autistic and has his own challenges who need attention. MOTHERHOOD is HARD. Being at home 24/7 is HARD it is not the easy way 😅🥲 . . . #momsoftikok #sahmlife #motherhood #motherhoodunplugged #motherhoodunfiltered #reality #momlife #foryou #momcontent #momstruggles #momchallenge ♬ original sound - Ariel 🍓

De akár a saját példámat is hozhatnám a legkisebb gyermekemről, aki már szerencsére kinőtte azt az időszakot, amit csak rajtam lógva volt hajlandó tölteni. Jól emlékszem azokra a villámgyors zuhanyzásokra, amikor az egyéves gyerekem rugózott a kád szélébe kapaszkodva, és taknya-nyála egybefolyt, úgy üvöltött, csak mert bent álltam a kádban, és nem vettem fel a karomba.

Mit lehet tenni?

Mivel a matricababák a hétköznapi teendőket is megnehezítik a szülők számára, ezért természetes, hogy megoldásokat keresünk a helyzetre, hogy mégis hogyan lehetne letenni a kezünkből a gyerekeket. A sírni hagyás nem megoldást, és a szakemberek is inkább azt javasolják, hogy a felfogásunkon változtassunk, hogy megkönnyítsük magunknak a helyzetet. Kezdetnek talán segíthet, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a matricababák nem próbálnak manipulálni, nem szándékosan akarják megnehezíteni az életünket. Sem velük, sem a szülőkkel nincs semmi baj.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

„Amikor a ragaszkodó viselkedést a kötődéselmélet szemszögéből vizsgáljuk, kiderül, hogy a kötődés egy túlélési mechanizmus” – mondja Kiana Shelton, a Mindpath Health szociális munkása. A szakember rámutat, hogy a csecsemők számára a szülőhöz való fizikai közelség biztosítja a biztonságot. „Normális, hogy ez 6-9 hónapos kor körül fokozódik, amikor a babák több emberrel kezdenek érintkezni, ami fokozza a biztonság megerősítésének igényét” – mondja.

Abbey Sangmeister gyermekpszichológus is egyetért azzal, hogy normális ez a viselkedés: a babák matricáznak, mert egészséges, biztonságos kötődésük van a szülőhöz. A biztonságos kötődés az alapja annak, hogy a gyermek egészséges módon növekedjen és fejlődjön. Persze ettől még a matricababával való foglalkozás nem lesz kevésbé intenzív vagy kényelmesebb. Mind Shelton, mind Sangmeister szerint ezt segíthet átvészelni az, ha naponta mantrázzuk magunknak, hogy ez is elmúlik – ugyanis ez is csak egy szakasz a babák fejlődésében.

„Ez csak egy fázis a viselkedésükben, és nem tart sokáig – mondja Sangmeister. A szakember szerint a legtöbb, amit tehetünk, hogy megadjuk magunkat, elfogadjuk, hogy most éli a gyermek a matricázós időszakát, és közben segítséget, támogatást kérünk a környezetünktől a mindennapi feladatokban, gondoskodunk a saját szükségleteinkről és emlékeztetjük magunkat, hogy ez is csak egy múló korszak csupán.

Via

Exit mobile version