Baba

10 mód, hogy erősítsd a kötődést a babával

Az ölelgetés, játék és a viccelődés is mind nagyon fontos a baba egészséges fejlődése szempontjából.

A baba arca felragyog, ha ránézel és mosolyogsz, neked pedig elolvad tőle a szíved, amikor már viszonozza azt a mosolyt. A kötelék a születésétől kezdve megvan köztetek, már csak az a dolgod, hogy erősítsd minden lehetséges módon.

Egy tanulmányban azt találták, hogy azok a babák, akiknél rendben volt a kötődés a szüleikhez, felnőttkorukban is sokkal mélyebb kapcsolatokat voltak képesek kialakítani. A kutatók arra jutottak, hogy a szeretetre, bizalomra, konfliktusmegoldásra való képességünk attól függ, hogyan törődtek velünk a szüleink babakorunkban. Érdemes tehát tudatosan építeni a kötődést a babáddal, a következő tíz tipp segíthet ebben.

1. Szoptatás

Természetesen nemcsak a szoptatással, hanem a cumisüvegből etetés közben is építhető a kötődés. A szoptatás nyilván egyszerűbb abból a szempontból, hogy ekkor egyértelmű a bőrkontaktus. Cumisüvegből etetés esetén azt javasolják a szakértők, hogy nézz a baba szemébe, és félmeztelenül öleld etetés közben magadhoz, hogy az illatodat és szívverésedet is érezze.

2. Babamasszázs

A babamasszázsnak rengeteg jó hatása van, segít a hasfájós babáknak, serkenti a vérkeringést, az érintés pedig építi köztetek a kötődést. Nem is beszélve arról, hogy milyen szuper anyának érezheted magad közben, amikor kacag a baba egy-egy csikis mozdulattól.

3. Tedd el a telefonod!

A rokonok, barátok, kollégák és bármelyik főnök is megérti, ha most nem lógsz a telefonon, hanem a babával foglalkozol, és csak pár óra múlva kapnak választ a kérdéseikre. Ne nyomkodd állandóan, amikor a babáddal lehetsz.

baba kötődés tippek

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Vincent Delegge)

4. Nézzétek magatokat a tükörben!

A baba még nem érti úgy másfél éves koráig, hogy a tükörben saját magát látja, de általában imádják nézni a tükörképüket. Ha pedig még arcokat is vágsz neki közben, garantált, hogy nevetés lesz a vége.

5. Hallgasd a szívverését!

Emlékszel, milyen izgatott voltál, mikor az ultrahangon hallgattad a baba szívverését? Most megismételheted az élményt, és bármikor hallhatod, hogy lenyűgözzön az élet csodája újra meg újra.

6. Kedveskedj a párodnak!

A babáddal is építed a kötődést, ha a pároddal jóban vagytok, ugyanis megérzi a baba is, hogy milyen a viszony köztetek. Erősítsd a kapcsolatodat, és erősödni fog a kötődés is a baba és közted.

7. Ne stresszelj a mérföldköveken!

Nem kell túl sok anyukás fórumot olvasni, mert csak a mérföldkövek megszállottja leszel, és folyton azon fogsz aggódni, hogy le van maradva a babád. Ha mindenképpen a mérföldkövekkel akarsz foglalkozni, akkor inkább csak a gyerekorvosra és a védőnőre hallgass.

8. Bőrkontaktus

Ahányszor csak lehet, kerülj bőrkontaktusba a babáddal, hiszen ő igényelné nagyjából napi 24 órában a folyamatosan kontaktust veled. A kendőzés erre remek megoldás, tartsd magadhoz olyan közel, amennyire csak lehet.

9. Reagálj a sírására!

Az első három hónapban főleg reagálj lehetőleg azonnal, amikor sír a baba. Ilyenkor a bizalmat is építed, és biztos lehetsz benne, hogy nem hisztizik, és nem kényezteted el vele, ha felkapkodod a sírásra.

10. Táncolj!

Nyugodtan bekapcsolhatod a felnőtt zenéidet, amiket szeretsz, és felkaphatod a babádat, hogy együtt táncolj vele. Tetszeni fog neki, ha anya kezében ringatózhat tánc közben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top