Baba

A kötődés nem azon múlik, hogyan eteted a kisbabádat

Maya Vorderstrasse az első gyermekét 6 hónapos koráig tudta szoptatni, amitől teljesen összetört. Majd ráébredt, hogy a kötődés ugyanolyan erős közte és a babája között akkor is, ha nem a melléből táplálja.

Az Instagramra posztolta azt a fotót az anya, amin a két hónapos és a 13 hónapos gyermekét egyszerre eteti. A kicsit szoptatja, a nagyot pedig tápszerrel eteti cumisüvegből. A kép melletti szövegből kiderül, hogy akkor esett teherbe a kisebbik lányával, amikor a nagy még csupán két hónapos volt. A terhesség miatt aztán 6 hónapos korában elapadt a teje. Borzasztóan érezte magát miatta, de később fontos felismerésre jutott.

„Mindig arról álmodtam, hogy addig szoptatom a gyermekemet, ameddig csak lehetséges. Gyönyörű példák álltak előttem, amikből tudtam, hogy milyen fantasztikus módja ez a kötődés kialakulásának, erősítésének. Az első lányomat végül 6 hónapos koráig szoptattam és minden pillanatát imádtam. Az a mi különleges időnk volt együtt. Két hónapos korában aztán teherbe estem, ami miatt 6 hónapos korára elapadt a tejem, szó szerint eltűnt. Megszakadt a szívem, felemésztett a bűntudat. Elkezdtem cumisüvegből etetni és azt hittem, hogy a mi speciális kötődésünk el fog tűnni, amiért nem a testemből táplálom. Azonban ahogy telt az idő, felismertem, hogy semmi sem változott. Ugyanúgy a mi különleges időnk volt az etetés, ugyanúgy megragadta a hajamat, mosolygott rám, és boldog volt.

 

I will tell you a little about my journey. I always dreamed I would breastfeed my child as long as I could. I’ve seen so many beautiful and amazing journeys through the bonding and comfortIng experience that it is. I breastfed my first daughter until she was 6 months old, and I loved all of it. It was our time together, so special…and no one could take that from me. I got pregnant when she was 2 months old and by the time she was almost 6 months old, my milk was gone, dried up, like, it disappeared. I felt my heart shatter, and the guilt consumed me. We had to start bottle feeding and I thought our bond would disappear and that she would think I was not providing for her, until it hit me: nothing had changed. It was still our time, she’d still grab my hair and smile at me with her eyes. She was so happy. Fed. Loved. Now I breastfeed my youngest, but the comfort of knowing that if life throws me a curved ball and I have to stop, or even if I decide to stop, she will be ok. Feeding them is beautiful. Providing for them, seeing them gain weight, grow and smile and be milk drunk makes my heart jump in happiness. So I don’t know about your journey, but I can tell you that whatever your choice or circumstance, don’t ever feel guilty or like you are inadequate. Ever. Just love them and do the best you can. You’re a rockstar. No. Matter. What. Whatever your feeding routine consists of, it is hard being a mother, so let’s show support for each other! To me, fed is best. . . Dress by @milkmademarket Braid by @madisonbraids

M A Y A 🍉 (@mayavorderstrasse) által megosztott bejegyzés, 2017. Szept 23., 15:44 PDT

Most a picit szoptatom, de már sokkal nyugodtabb vagyok, mert tudom, hogy ha az élet úgy fordul, hogy abba kell hagynom a szoptatást, akkor sem lesz semmi baja a babámnak. Táplálni a gyermekeimet gyönyörű dolog. Látni, ahogy gyarapodnak, nőnek és mosolyognak, maga a boldogság. Nem ismerem a te történetedet, de abban biztos vagyok, hogy nem kell bűntudatot érezned, akárhogy döntöttél vagy akármire kényszerítettek a körülmények. Nem vagy alkalmatlan az anyaságra, ha nem tudod szoptatni a babádat. Ha szereted, és megteszel minden tőled telhetőt érte, akkor édesmindegy, hogy mellből vagy cumisüvegből eszik. Nem könnyű anyának lenni, legalább mi támogassuk egymást!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top