Sírása hangjából megállapíthatod mi baja a kisbabádnak

Fecske Bettina | 2024. Július 31.
Bár első hallásra minden sírás ugyanolyannak tűnhet, nem minden alkalommal sír ugyanúgy a kisbabád. Különbséget tenni közöttük pedig egyszerűbb, mint hinnéd!

A csecsemők rengeteg féle hangot adhatnak ki, a gügyögéstől a síráson át egészen a fülsüketítő ordításig. Ha azonban felismerjük, hogy sírásával mit közöl a baba, akkor sokkal gyorsabban komforthelyzetbe hozhatjuk őt, elkerülve ezáltal azt a pillanatot, amikor a babával együtt már az édesanya is zokogni kezd tehetetlenségében.

Egy újdonsült anya számára minden kétséget kizáróan kihívást jelenthet, hogy megértse mit is jelentenek az egyes sírások. Egy baba ugyanis nem mindig ugyanúgy sír és ha odafigyelünk, akkor megtanulhatunk különbséget is tenni az egyes sírástípusok között. Érdekesség, hogy ez a „sírás nyelv” a föld minden területén ugyanaz, így egy baba a tengerentúlon is ugyanúgy fejezi ki magát az első pár hónapban, mint ha csak Magyarországon élne.

Meg lehet állapítani, hogy miért sír a babád! (Fotó: Getty Images)

Miért sírnak a babák?

Egy baba sírásának hangjai különböző szükségleteket vagy érzelmeket fejeznek ki. Egy pici leggyakrabban olyan szükségletek miatt sír, mint egy teli pelus, éhség, fáradtság, betegség vagy bármilyen más komfortérzet hiánya. Mindezek mellett még rázendíthet akkor is, ha túlstimuláljuk (például sokan vannak körülötte, túl nagy a zaj vagy a fény a szobában), illetve, ha unatkozik.

Honnan tudhatjuk, hogy mi a baj?

Priscilla Dunstan egy ausztrál operaénekesnő a Dunstan Baby Language (magyarul: Dunstan-módszer) megalkotója. Tanulmányával rengeteg anyának segített, hogy a babáik sírásából pontosan meg tudják azt állapítani, hogy mi lehet a gond.

Priscilla, aki kétségtelenül jól ért a hangokhoz, hiszen a hangok világában tevékenykedik, első gyermekének születésekor kezdett bele a babahangok és a babahang-képzés alaposabb megfigyelésbe. Segítségére gyerekneurológus apja volt, akivel világszerte hangmintákat kezdett gyűjteni a legkülönfélébb kultúrákban élő babáktól, majd ezeket összehasonlítva pedig arra a következtetésre jutottak, hogy létezik öt olyan jól megkülönböztető és jellegzetes, nyöszörgésszerű hang, amit az újszülött babák legtöbbje használ élete első hónapjaiban, és amelyekhez jól beazonosítható jelentések társulnak. 

Állításait több kutatás is alátámasztotta, egy román tanulmányban például megállapították, hogy Dunstan állításai 89%-os pontossággal rendelkeznek. Egy másik, IOCScience által végzett tanulmány pedig arra az eredményre jutott, hogy a módszer 94,7%-os pontosságú.

Ha ez még nem lenne elég meggyőző érv arra, hogy a módszer tényleg beválik, Dunstan azoktól az anyukáktól is rengeteg pozitív visszajelzést kapott, akik elkezdtek a megfigyelései szerint cselekedni. Hatalmas rajongótábora egészen Amerika nagyágyágyújáig, Oprah Winfrey-ig is elrepítette.

Öt féle sírástípust különböztet meg a szakértő (Fotó: Getty Images)

Öt alapvető hangjelzés létezik

Dunstan öt olyan alapvető hangjelzést különített el, amelyeket segítségével megállapítható, hogy mi is a gond még azelőtt, mielőtt a babák bele nem kezdenének a vigasztalhatatlan sírásba.

@birthhalo Dunstan baby language was created by Priscilla Dunstan, an Australian opera singer. She researched the cries babies make for 8 years while researching around the world and created the following list of universal cries. There are 5 sounds a baby makes usually BEFORE or at the beginning of their cry. Our reel shows some more clearly than others but she also has other YouTube videos and an Oprah interview on YouTube that's interesting if you want to learn more. #birthhalo #baby #babytok #babymama #babytok #crysounds #babylanguage ♬ Smiles & Sunsets - ultmt. & Hz.

Nézzük egyesével a hangokat!

Ha még mindezek után sem lenne egészen tiszta, hogy melyik hang pontosan mit is takar, íme egy kis segítség a beazonosításukhoz:

„Ne” hang

Dustan elmélete szerint egy újszülött a szopási reflexeket használja a „ne” hang formálásához, amikor éhes. Ha a baba szívó mozdulatokat tesz és sír, akkor minden kétséget kizáróan a „ne” hangot fogja hallatni az elején, így hát minden bizonnyal éhes.

„Eh” hang

Ha az “eh” a hangot halljuk a babánktól, akkor nagy valószínűséggel büfiznie kell. Ezt a hangot a belső reflexek okozzák, amelyek épp egy légbuborékot nyomnak ki a mellkasból. Kísérőjelensége lehet a fájdalmas arckifejezés, a vonaglás, a rugdosás és a rázkódás is. 

„Eah” hang

Ez a hang az erőlködéshez és a kellemetlen bélmozgásokhoz köthető a babáknál, jellemzően 6-12 hetes kor között fordul elő a leggyakrabban.

„Heheh” hang

Kényelmetlen vagy stresszes helyzetekben a „heheh” hang kiadása egyértelműen azt jelzi, hogy hatalmas sírás következik, ha nem cselekszünk. Ilyen kellemetlen helyzet lehet például egy teli pelenka, túl hideg vagy épp ellenkezőleg, túl meleg környezet.

„Áá(o)” hang

Ez a hang leginkább az újszülött babáknál jellemző, mikor álmosak. A hangképzés ugyanis akkor jön létre, mikor a baba ásít és kilélegzik. A csecsemők szája a sírás közben ovális, nyelvük lapított, akár egy fogorvos is megirigyelné tökéletesen tágra nyílt szájtartásukat.

Számos oka lehet tehát annak, hogy miért kezd sírásba egy kisbaba. Azonban, ha megpróbáljuk minél hamarabb megérteni, hogy mi okozza a diszkomfortérzetet, annál hamarabb tehetünk ellene valamit és máris abbamaradhat a sírás. Ráadásul ha a pici tudja, hogy segíteni tudunk neki minden helyzetben, akkor az erősebb kötődést is kialakít köztünk.

Via: (1), (2)

Exit mobile version