2 csokis süti recept, amit nagymamától örököltünk

nlc | 2017. Szeptember 21.
Vannak ízek, amik kisgyermekkorunktól elkísérnek. Ilyenek azok a csodálatos illatú sütik, amiket a nagymamánk tett az asztalra vasárnaponként, és amit azután édesanyánk is elkészített nekünk a családi recept szerint. Időnként már mi magunk megpróbálkozunk velük, és nemcsak azért, hogy újra érezzük az ismerős ízeket, hanem azért is, hogy meglepjük vele a gyermekeinket. Íme 2 csokis süti recept, amit a nagyitól örököltünk!

Csokis-diós kocka

 

Hozzávalók a tésztához (6 adag)

18 dkg porcukor

8 tojás

2 kk. cukrozatlan kakaópor

18 dkg dió (darált)

1 ek. zsemlemorzsa

1 csomag sütőpor

Hozzávalók a mázhoz

15 dkg vaj

1 ek. tej

15 dkg cukor

3 ek. cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

Első lépésként leválasztjuk a tojások sárgáját, kikeverjük porcukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Ezután egy tálban összekeverjük a darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk. kakaót és a sütőport, és alaposan összegyúrjuk a tojás sárgájával, majd végül ebbe a tésztába beleforgatjuk a fehérje habját is.

Előveszünk egy tepsit, sütőpapírt teszünk bele, majd ráhelyezzük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 40 percen át sütjük. Ha kész, kivesszük, és kifordítjuk a tepsiből.

Ezt követően elkészítjük a mázat: lassú tűzön egy kis lábosban felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Miután felforrt és a cukor is elolvadt, 3 evőkanál kakaót keverünk hozzá egy kis szűrőből szitálva a tejbe. Ezt a mázat rögtön ráöntjük a sütemény tetejére, majd miután kihűlt, felkockázzuk.

(Beácska receptje, Nosalty)

 

Mandulás csokoládékocka

Hozzávalók a tésztához (8 adag)

20 dkg finomliszt (1/3-a rozs lehet)

2 ek.étkezési keményítő

1 kk. szódabikarbóna

1 kk. mézeskalács fűszerkeverék

2 ek. cukrozatlan kakaópor

5 tojás

só ízlés szerint

2 ek. cukor

25 dkg margarin

20 dkg cukor

5 dkg étcsokoládé (vagy csokoládéaroma)

 

Hozzávalók a túrós töltelékhez

25 dkg tehéntúró

1 tojás

1 csomag vaníliás cukor

20 ml tej

0,5 citromból nyert citromhéj (reszelt)

 

Hozzávalók a tetejére

10 dkg mazsola (apróra vágott gyümölcsök: banán, meggy, rumos , dió, reszelt citrom/narancshéj)

5 dkg tortabevonó

0,25 ek. vaj

3 dkg mandula

 

Elkészítés

Keverjük ki a margarint a 20 dkg cukorral, majd válasszuk szét a tojásokat, és a sárgáját egyenként hozzáadjuk a margarinos keverékhez. Ezután megolvasztjuk az étcsokoládét, és a kakaóporral együtt hozzáadjuk az alapanyagokhoz, és jól összedolgozzuk őket. A keverékhez ezután hozzáadjuk a lisztet, keményítőt, szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket.

Következő lépésként a tojásfehérjéket kemény habbá verjük pici sóval és 2-3 dkg cukorral, majd ezt a habot vegyítjük a másik tálban lévő alapanyagokkal.

A masszát sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe kanalazzuk úgy, hogy középen vékonyabb legyen, mint szélen, mert így nem púposodik fel annyira. A tetejére szórhatunk gyümölcsdarabkákat is, mielőtt betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. A sütés után (kb. 20 perc) sütemény tetejére vajjal megolvasztott tortabevonót öntünk, majd mandula szeletkékkel megszórjuk. Ha túróval szeretnénk ízesíteni, akkor a tésztát kettévágjuk, és megtöltjük az elkészített túrós töltelékkel.

(Kitti receptje, Nosalty)

Exit mobile version