Csokis-diós kocka
Hozzávalók a tésztához (6 adag)
18 dkg porcukor
8 tojás
2 kk. cukrozatlan kakaópor
18 dkg dió (darált)
1 ek. zsemlemorzsa
1 csomag sütőpor
Hozzávalók a mázhoz
15 dkg vaj
1 ek. tej
15 dkg cukor
3 ek. cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Első lépésként leválasztjuk a tojások sárgáját, kikeverjük porcukorral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Ezután egy tálban összekeverjük a darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk. kakaót és a sütőport, és alaposan összegyúrjuk a tojás sárgájával, majd végül ebbe a tésztába beleforgatjuk a fehérje habját is.
Előveszünk egy tepsit, sütőpapírt teszünk bele, majd ráhelyezzük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 40 percen át sütjük. Ha kész, kivesszük, és kifordítjuk a tepsiből.
Ezt követően elkészítjük a mázat: lassú tűzön egy kis lábosban felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Miután felforrt és a cukor is elolvadt, 3 evőkanál kakaót keverünk hozzá egy kis szűrőből szitálva a tejbe. Ezt a mázat rögtön ráöntjük a sütemény tetejére, majd miután kihűlt, felkockázzuk.
(Beácska receptje, Nosalty)
Mandulás csokoládékocka
Hozzávalók a tésztához (8 adag)
20 dkg finomliszt (1/3-a rozs lehet)
2 ek.étkezési keményítő
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
2 ek. cukrozatlan kakaópor
5 tojás
só ízlés szerint
2 ek. cukor
25 dkg margarin
20 dkg cukor
5 dkg étcsokoládé (vagy csokoládéaroma)
Hozzávalók a túrós töltelékhez
25 dkg tehéntúró
1 tojás
1 csomag vaníliás cukor
20 ml tej
0,5 citromból nyert citromhéj (reszelt)
Hozzávalók a tetejére
10 dkg mazsola (apróra vágott gyümölcsök: banán, meggy, rumos , dió, reszelt citrom/narancshéj)
5 dkg tortabevonó
0,25 ek. vaj
3 dkg mandula
Elkészítés
Keverjük ki a margarint a 20 dkg cukorral, majd válasszuk szét a tojásokat, és a sárgáját egyenként hozzáadjuk a margarinos keverékhez. Ezután megolvasztjuk az étcsokoládét, és a kakaóporral együtt hozzáadjuk az alapanyagokhoz, és jól összedolgozzuk őket. A keverékhez ezután hozzáadjuk a lisztet, keményítőt, szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket.
Következő lépésként a tojásfehérjéket kemény habbá verjük pici sóval és 2-3 dkg cukorral, majd ezt a habot vegyítjük a másik tálban lévő alapanyagokkal.
A masszát sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe kanalazzuk úgy, hogy középen vékonyabb legyen, mint szélen, mert így nem púposodik fel annyira. A tetejére szórhatunk gyümölcsdarabkákat is, mielőtt betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe. A sütés után (kb. 20 perc) sütemény tetejére vajjal megolvasztott tortabevonót öntünk, majd mandula szeletkékkel megszórjuk. Ha túróval szeretnénk ízesíteni, akkor a tésztát kettévágjuk, és megtöltjük az elkészített túrós töltelékkel.
(Kitti receptje, Nosalty)