Több módszert is választhatunk a bodzaszörp elkészítéséhez, egy viszont biztos: a virágokat tilos megmosni. Mégpedig azért, mert így az értékes virágportól is megszabadítjuk, holott az ízek jelentős része ebben lakozik.
Akármilyen receptet választunk, az édesítés nem hiányozhat belőle, legyen az hagyományos cukor, esetleg méz vagy bármely alternatív édesítőszer, de létezik olyan megoldás is, mely esetében citromsavat sem kell már külön vennünk. Minél töményebb, cukrosabb lesz a végeredmény, annál tovább tartható el a kamrapolcon. Ehhez persze az is szükséges, hogy az üvegeket jó alaposan tisztára mossuk használat előtt, és érdemes néhány percre mikróba vagy akár forró sütőbe tenni őket, hogy teljesen csíramentesek legyenek.
A bodza egyik legjobb partnere és kísérője a citrom, már ami az ízeket illeti, így legtöbbször ez is kerül a szörpökbe a készítés során. Mivel itt hosszan tartó áztatásról beszélünk, amihez az egész gyümölcsöt héjastól felhasználjuk, ajánlott kezeletlen vagy biocitrommal dolgozni, hogy a vegyszerek kioldódását elkerüljük.
Ha pedig minden alapanyagot beszereztük, a bodzát begyűjtöttük, akkor neki is láthatunk a készítésnek. Alkalmazhatjuk a hidegen áztatás technikáját, ekkor minden hozzávalót egy nagy lábosba vagy üvegbe teszünk, és hagyjuk három napig érlelődni, ez alatt reggel-este átkavarjuk. Választhatjuk a szirupban áztatást is, amikor a már kész, ízesített édes cukorszirupba kerülnek a bodzavirágok, és ebben adják ki aromájukat. Avagy választhatjuk a köztes megoldást is, amivel akár már egy nap után is szürcsölhetjük a bodzaszörpöt. Itt most egy nagyon egyszerű, 3 összetevős receptet ajánlunk:
- 15-20 db bodzavirág
- 1 kg szirupcukor
- ¾ l víz
- A bodzavirágot lerázzuk, átvizsgáljuk, a vastagabb zöld száraktól megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük.
- A szirupcukrot oldjuk fel forró vízben, és forraljuk addig, míg a szirup átlátszó nem lesz, majd öntsük rá a bodzavirágokra.
- Hagyjuk 48 órát hűvösben pihenni.
- Szűrjük le a szörpöt, és töltsük steril, jól zárható üvegekbe.
Tároljuk hűvös helyen. Ha nagyobb adagot készítünk, a hosszabb eltarthatóság érdekében a leszűrt szörpöt forraljuk még 3 percig.
Hígítás: 1 rész szirup + 6 rész víz