Séftrükkök otthon: így készül a zserbó pohárban, a flódni palacsintában és a madártej citrushabbal

Haranghy Orsi | 2022. December 21.
Ha van kedvünk idén csavarni egy kicsit a karácsonyi desszerteken, Kerekes Sándor séf receptjeit követve meglepően egyszerűen születhet a kezünk alatt „flódni palacsinta”, elegáns zserbó desszert pohárban és madártej citrushabbal.

Ne gondoljuk, hogy az édességek „egy kis csavarral” vagy „újragondolva” kizárólag a séfek vagy cukrászok kiváltsága. Ha nincs kedvünk egy nagy tepsi flódnit vagy zserbót kisütni, és szeretnénk még egy kis extrát csempészni a karácsonyi asztalra, íme, három tradicionális édesség újragondolva

A receptekben Kerekes Sándor volt segítségünkre, aki korábban az óbudai Gléda Vendéglő konyhafőnöke volt, jövőre pedig saját vidéki éttermét nyitja meg, de hallhatunk róla saját háztáji élelmiszermárkája, a Pusztán jó kapcsán is. Az idei ünnepek előtt arra kértük a séfet, hogy olyan desszertek készítésébe avasson be minket, amelyek egyszerre hagyományosak és újítók. Közös bennük, hogy az ízviláguk klasszikus, a megjelenésük pedig rendhagyó – emellett jóval egyszerűbben elkészíthetők, mint az eredeti sütemények.

A recepteket 4 főre adjuk meg.

A flódni és a palacsinta szerelemgyereke: flódnicsinta

A flódni ízei palacsintába tekerve: fontos, hogy olyan vastagságú palacsintát süssünk, ami megtartja az almás-mákos-diós tölteléket. Ha nem volna még elég a jóból, saját készítésű sós karamellás öntettel is gazdagíthatjuk.

Flódni x palacsinta / Fotó: Kerekes Chef

Hozzávalók a palacsintatésztához:

Hozzávalók az almás töltelékhez:

Hozzávalók a dió- és máktöltelékhez (1 adag diós és 1 adag máktölteléknek kell készülnie)

Hozzávalók a sós karamell szószhoz:

Elkészítése:

Csak elegánsan: zserbó pohárban

A zserbó, amire nagymamánk rá sem ismerne. A klasszikus sütemény megannyi új édesség ihletője a zserbófagylalttól a zserbógolyóig. Az édesség rétegei külön-külön kerülnek a pohárba, és együtt kanalazva idézik meg a diós-lekváros-csokis süti ízét.

Ehető virággal díszítve / Fotó: Kerekes Chef

Hozzávalók a morzsaréteghez:

Ha mindenképpen szeretnénk édesíteni a morzsát, beletehetünk legfeljebb egy csapott teáskanál kristálycukrot, de ezt a séf eredeti receptje nem tartalmazza. A cukor „felkeményíti” a morzsát, úgyhogy vagy hagyjuk ki belőle, vagy csak minimálisat tegyünk bele.

Hozzávalók a dió mousse-hoz:

Ne fehér, hanem a sötét színű, aromás Portorico rumot használjuk az ízesítéshez!

Hozzávalók a csokoládéöntethez:

Szigorúan vízzel, ne tejjel készítsük: sokkal fényesebb, selymesebb lesz a csokiöntet vízzel.

Elkészítése:

Madártej menőn: hagyományos madártej citrushabkockákkal

Fotó: Nemes Nóra Dacota/Nosalty

Az alábbi madártej recept különlegessége, hogy élénk citrusos felhangot kap a hab, és négyszögletes formákra vágva tálaljuk. Egy illatos édességet fogunk kapni, a citrusok héja ugyanis tele van illóolajokkal.

Ne feledjük, hogy a 30% zsírtartalom alatti tejszín nem alkalmas madártej készítéséhez!

Hozzávalók:

Elkészítése:

Fontos, hogy a habba nem szabad cukrot vagy vaníliás cukrot tenni. A cukor bontja a fehérjekötést.

Exit mobile version