Gyermekétkeztetésre jut pénz, gyermekvédelemre nem

nlc | 2015. Május 21.
Felemásan alakul jövőre a családtámogatás. Várhatóan kevesebb gyerek fog éhezni, de a családgondozókat lehetetlen helyzetbe hozzák.

Sokkal több pénzt költ a kormány jövőre gyedre, gyesre és gyermekétkeztetésre, további adókedvezményt kapnak a kétgyermekes családok – írja az mno.hu. Kevesebb pénz jut azonban a családi pótlékra, és csökken a nagycsaládosoknak járó gyermeknevelési keret. Kisebb büdzséből kell gazdálkodnia a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszernek is.

Kedvező változások

Jövőre már a gyermek fél éves korától jár a gyed extra, az eddigi egyéves kor helyett, valamint a duplájára nő a kétgyermekes családok adókedvezménye. Bővítik továbbá a családok otthonteremtési kedvezményét, a támogatásra már az egy gyermeket nevelő vagy vállaló családok is jogosulttá válnak. Jelentősen növelik a gyermekétkeztetésre szánt keretösszeget is: az idei 58 milliárd helyett jövőre már 71,7 milliárd jár az önkormányzatoknak erre a célra. Ebből az összegből jelentősen nőhet a kedvezményezettek köre.

Akik rosszul járnak

Csökken viszont a szociális és gyermekvédelmi intézményrendszer támogatása, jövőre a dologi kiadásokra kétmilliárd forinttal kevesebb jut. A szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások feladataira csupán félmilliárd forinttal jut több, mint idén, ez egyszázalékos emelkedést jelent. A gyermekjóléti központok támogatásának összege nem változik. A kisgyermekek napközbeni ellátását biztosító intézmények támogatása sem nő. Riasztó adat: a szociális bértábla mind az egészségügyi, mind a pedagógus-bértáblától jelentősen elmarad. A szociális szférába tartoznak többek között a gyermekvédelmi dolgozók, a bölcsődei alkalmazottak és a szociális gondozók.

Veszélyben a gyermekvédelem

A gyermekvédelem már most is működési gondokkal küzd: a családgondozói állások 20-30 százaléka folyamatosan betöltetlen, ami a munka hatékonyságának rovására megy. A családgondozók nevetségesen alacsony fizetésért, óriási pszichikai nyomás alatt dolgoznak, emiatt sokan elhagyják a pályát. Sokszor rangsorolni kell az eseteket, hogy melyik gyerekhez menjenek ki azonnal és melyikhez csak később. Egyes szakemberek szerint legalább 50 százalékos béremelésre lenne szükség.

Exit mobile version