Megtiltották, hogy édesanyja hamvait a Margitszigeten szórja szét

nlc | 2016. Május 27.
Az ügy kapcsán kiderült, Budapest egyetlen közparkjában sem lehet kegyeleti hely.

Elhunyt édesanyja végakaratának megfelelően a Margitszigeten szórta volna szét a hamvakat egy testvérpár. Engedélyt is kértek a szertartásra, ám az illetékes fővárosi bizottság arra jutott, hogy “ez precedens értékű lenne, és nehezen kezelhető folyamatot indítana el a Margitszigeten”.

Az esetről beszámoló Index szerint a fővárosi közgyűlés tulajdonosi, gazdasági és közterület-hasznosítási bizottsága azzal indokolta a döntést, hogy nem célszerű keverni a funkciókat. Vannak a temetők, amelyek funkciója a kegyeleti szolgáltatás befogadása, és vannak közparkok rekreációs és sport funkciókkal. Különböző a kétfajta terület használata, az arra vonatkozó szabályozás és az üzemeltetés technológiája is.

Másrészt – így a bizottság – a tapasztalat szerint gyakori, hogy hamvak szétszórásakor vállalják a hozzátartozók a jeltelenséget, de később meggondolják magukat, és mégis szeretnék a nyughelyet valahogy megjelölni, esetleg “önhatalmúlag” állítanak emléket, amelyet aztán kegyeleti okokból már nem bontanak le, így viszont kegyeleti hellyé válik az adott hely.

Exit mobile version