Öngondoskodás

Teendők a temetés körül

Aki megszületik, egyszer el is megy közülünk, a halál mégis megrendít és mélyen megráz bárkit aki közelről találkozik vele. Bármilyen természetes dolog is, olyan erős a misztériuma, mely minden élő embert megállásra és elgondolkozásra késztet. A temetés egy ősi kegyelet, mely a holttestről való tisztességes gondoskodás mellet egy kultúránként változó búcsúzási rítus a lélektől, egy olyan alkalom, mikor a rokonok, barátok és bárki, akinek sokat jelentett a személy élete tiszteletüket fejezhetik ki és ünnepélyesen elbúcsúzhatnak halottuktól, támogatást nyújtva ebben a szeretteknek a gyászban.

Amíg nem közeleg az idő, vagy nem szembesülünk hirtelen egy közeli hozzátartozónk halálával, nem szoktunk belegondolni az ilyenkor szükséges gyakorlati teendőkbe és költségekbe, ezeket foglaljuk össze alábbi cikkünkben.

Teendők a temetés körül

Teendők

Akár hosszú betegség után kiszámíthatóan következik be haláleset családunkban, akár váratlanul, esetleg tragikusan történik a katasztrófa, a legközelebbi hozzátartozók az első napokban sokkolódnak. Annyira friss a helyzet és az üresség, hogy szinte fel sem lehet fogni, az ember ilyenkor összezavarodik, akár fizikálisan is felborul működése és bizonytalanságban érzi magát. Talán az élet egyik kegyes törvényessége, hogy ilyenkor nem lehet tétlenségben őrületbe menekülni, hiszen a gyász első hetében mindent el kell rendezni a temetés körül.

1. Lakáson történő elhalálozás esetén ki kell hívni a háziorvost, aki elvégzi a halottvizsgálatot és kiállítja erről a dokumentumot. Ha kórházban hal meg valaki, ott gondoskodnak ezekről a teendőkről. Közterületen vagy munkahelyen történt tragédiák esetén a rendőrséget kell értesíteni, akik 24 órás szolgálatban sietnek ilyenkor a helyszínre, és saját hatáskörben az elszállításról is gondoskodnak.
2. Otthonunkban a szállításról a kihívott háziorvos intézkedik. Ha valakit külföldön ér a halál, vagy külföldi állampolgár magyarországi elhalálozása esetén a központi temetkezési vállalatok nemzetközi ügyintézőjét kell felkeresni, aki tájékoztatást és segítséget nyújt a hazaszállítás lebonyolításában.
3. Az illetékes okmányirodákhoz kell fordulni ahhoz, hogy a halál bekövetkezése után minél hamarabb elkészüljön a halotti anyakönyvi kivonat. Ehhez a következő dokumentumok szükségesek:
• halottvizsgálati bizonyítvány
• születési anyakönyvi kivonat
• “Jegyzőkönyv haláleset bejelentéséről” nyomtatvány (kizárólag kórházi elhalálozás esetén)
• személyi igazolvány, vagy személyazonosító igazolvány
• lakcímet igazoló hatósági igazolvány
• érvényes útlevél
• 2001. év után kiállított kártya alakú jogosítvány
• az elhunyt családi állapotát igazoló okirat (házas, elvált, vagy elhunyt házastárs halotti anyakönyvi kivonata
4. Ki gondoskodik a temetésről?
A jogszabályok erre útmutatást adnak, sorrendben a következő személyek kötelesek intézkedni:
• aki a temetést szerződésben vállalta,
• akit arra az elhunyt végrendelete kötelez,
• végintézkedés hiányában, az elhunyt elhalálozása előtt, vele együtt élő házastársa,
• az elhunyt egyéb közeli hozzátartozója (Ptk. 685.§. b. pontja), a törvényes öröklés rendje szerint.
• Amennyiben temetésre kötelezett személy nem található, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat gondoskodik.
5. A fentiek után kell intézkedni a temetés megrendeléséről. Ezt bármelyik temető temetés-felvételi irodájában lehet elintézni. Itt teljes körű eligazítást kapunk, bemutatják a szertartáshoz szükséges kellékeket, és intézkednek a szállításról is. A temetéshez szükség van ÁNTSZ engedélyhez a meglévő sírbolt kinyitásához, vagy a hamvasztáshoz, boncolás esetén ezt a kórház adja meg. A temetés helyéről és módjáról az elhunyt rendelkezése az irányadó, ha ez nem történt meg, akkor pedig az, aki jogilag köteles a temetésről gondoskodni.
6. A temetés részleteinek tisztázása után meg kell szervezni a temetés, legyártatni és kiküldeni a gyászjelentéseket a kitűzött időpontra valamint szokás ilyenkor halotti tort szervezni, ahol a szertartás után a vendégeket egy alkalmas helyen megkínálják valamivel és alkalom nyílik egy kis beszélgetésre.
7. A temetés után egy kis csendes időszak következik, mikor megkezdődik a történtek feldolgozása, de rövid időn belül el kell kezdeni intézkedni a hagyatéki eljárásról.

Teendők a temetés körül

A temetés módjai

Hogy milyen módon temetjük el halottainkat, az általában a családi hagyományoktól, vallási hovatartozásától, anyagi helyzetétől és személyes identitásunk igényeitől függ. A főbb kategóriák hazánkban:
1. Koporsós temetés
2. Urnás temetés
3. Hamvak szórása
4. Egyedi igények (hamvak hazavitele, Dunába való elhelyezés, hamvak vámozási eljárása stb.)

A temetés költségei

A temetkezés költségei attól függ, milyen módon és milyen helyen kívánják elhelyezni a temetettet, mekkora szertartást rendeznek, hány vendéget hívnak meg és milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe a temetési vállalattól. Magnak a temetésnek átlag 100-200 ezer forintnyi ára van. Ezen kívül adódhatnak extra orvosi, ügyvédi és szállítási költségek is. Nagyban függ a ráfordítandó összeg attól, hogy van-e a családnak sírhelye, melyet a generációk sorra megváltanak, közösségi helyen, külön kriptában kívánják az emlékhelyet felállítani, létezik-e már sírkő amire felvezetik emlékezetüket a hozzátartozók, vagy újonnan szeretnének készíttetni egyet. Az egyházi szertartásoknak általában ajánlott ára van, de hagyomány szerint minden közösség sajátjának tartja halottait, így senkit sem fosztanak meg a kegyeleti temetés jogától, és bátran lehet jelezni az egyházközösségben van az önkormányzatban, ha anyagi problémák miatt segítséget szeretnénk kérni.
Sokan szoktak az idő múlásával előre gondoskodni a temetésük költségeiről, és nem csak végrendelettel, hanem erre a célra elkülönített előmegtakarításokkal, előre megvásárolt sírhelyekkel útmutatást és támogatást adni azoknak, akiket itt kell hagyniuk. Minimális, de folyamatos költséget jelent a sírhelyek ápolása és megváltása is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top