Ezért ez a játékok királya – 3 érv az építőkocka mellett

nlc | 2016. Október 27.
Számos jobbnál jobb olyan játék van, ami már generációk óta bizonyítja, hogy nem csupán kellemes szórakozást, de hasznos segítséget is nyújt a gyerekeknek a fejlődésükben. Ezek közül az egyik az építőkocka. Megmutatjuk, szerintünk miért ez minden játék királya!

Az építőkocka minden korosztályt képes elbűvölni, és a totyogó pelenkásoktól a komoly, felelősségteljes felnőttekig örömet szerez a vele való játék. Már önmagában ezért is megérdemelné, hogy a játékok királyának nevezzük, de van még egy sor más tulajdonsága is, ami miatt érdemes erre a címre!

 

1. Az építőkocka társas játék

Az élet egyik legfontosabb kérdése, hogy miként tudunk együttműködni más emberekkel. Gyakran sokkal több sikerélményt és boldogságot hozhat az életünkbe, ha ebben a témában jók vagyunk, mintha zseniális fejszámolónak vagy briliáns tehetségű muzsikusnak születünk. Ez utóbbi képességekkel szemben a társas kapcsolatokra való alkalmasság az emberek 99 százaléka számára tanulható dolog, vagyis csupán attól függ, hogy milyen sikerrel illeszkedünk be különféle közösségekbe, hogy gyermekként ezen a téren milyen impulzusokat, mintát és nevelést kaptunk. Mások megértése, a nyitottság, az empátia, valamint az együttéléshez és párkapcsolatokhoz nélkülözhetetlen önuralom, odaadás, figyelem és tapintat mind-mind tanulható dolog – és ezeket a gyerekek már egészen kicsi korukban a közös játék során sajátítják el – ha kapnak rá lehetőséget. Ezért is nagyon fontos, hogy minél több olyan alkalmat adjunk nekik, amikor közösségben játszhatnak más gyerekekkel és felnőttekkel.

Az építőkocka ebből a szempontból például tökéletes játék, mert a felnőttek figyelmét éppúgy képes lekötni mint a gyerekekét – legyen akár kisfiú vagy kislány –, és így együtt tudnak elmélyülni a közös építgetésben – ami alatt láthatatlanul, kis építőkocka módjára rakódnak egymásra a gyerekek lelkében és fejében azok az szociális képességek és ismeretek, amik felnőtt korukban sikeressé és boldoggá tehetik őket.

2. A kocka ügyessé, okossá és nyitottá tesz

A gyerekeket a játék fejlesztik a legjobban. Ez különösen igaz a játékkockára, amely már egészen kicsi korban hasznos és főként nagyon szórakoztató eszköz a gyerekek számára a kéz-szem koordináció kialakításában és a finommotoros mozgások elsajátításában, hiszen a vele való játék ügyesebbé teszi az ujjakat és a kéz mozdulatait – ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az idegrendszerük megfelelően fejlődjön. Később, ahogy nő a gyermek, már a kognitív képességek, a logika, a számolás, a fantázia és a kreativitás csiszolásában is jó szolgálatot tesz ez a játéktípus, hiszen tulajdonképpen matematikai műveleteket és a képzelőerőt fejlesztő feladatokat végeznek vele a gyerekek anélkül, hogy ez különösebben zavarná őket – szemben azzal, ha mindezt elvont képtelek vagy kötelező fogalmazások képében kényszerítenék rájuk az iskolapadban.

Az építőkockák tehát általában véve intelligensebbé teszi a gyerekeket és gazdagítja a képzelőerejüket, és használatuk során testközelből tapasztalnak meg egy sor ismeretet is a világból: így például a geometria, a fizika, és a művészet törvényszerűségeit, ami később nagy hasznukra lesz az iskolában, ahol könnyebben birkóznak majd meg ezekkel a tantárgyakkal. Az építőkocka azon kevés játékok közé tartozik, amellyel a humán és reál érdeklődésű gyerekek egyforma élvezettel játszanak, ezért olyan világot is képes előttük megnyitni – például a kreatív, művészetek iránt vonzódó gyerekek előtt a matematika szigorúbb világát és fordítva –, amit egyébként elutasítanának.

3. A játékkockákból nem lehet kinőni

A játékok többségével az a gond, hogy a gyerekek idővel elvesztik az érdeklődésüket irántuk, ezért ha szeretnéd lekötni a figyelmüket és energiájukat, akkor mindig újabbat kell vásárolni. Így a játékok csak gyűlnek a szekrényekben, fiókokban, aztán fájhat a fejed, hogy hogyan szabadulj meg tőlük, ha már megunták vagy kinőtték őket a csemetéid. Az építőkockában azonban egy 2 éves gyermek éppúgy örömét leli, mint egy 16 éves kamasz, hiszen gyakorlatilag kimeríthetetlen variációban rakhatók össze az elemei. Külön jó pont, hogy minden generáció számára érdekes marad ez a játék, így aztán akár örökölhető is – vagyis egy-egy jól megválasztott kockajáték örök családi darab lehet, ezért nagyon ritka dolog, hogy végül a szemetesben vagy egy internetes árverési portálon fejezze be a pályafutását.

Mindent összevetve a játékkocka takarékos és praktikus, és megoldja azt pedagógiai a problémát is, amibe sok szülő merő jó szándékból sétál bele, amikor egymás után vásárol össze mindenféle játékot a gumikatonától kezdve a felfújható babaházig. Ezzel ugyanis az a gond, hogy minél többféle játék van a gyerek körül, ő annál kevésbé tud elmerülni az élvezetükben. A gyerek az egyik játékszerétől a másikhoz kapkod, és a játék, mint tevékenység felszínessé és nyugtalanná válik, így végül csak annyit érünk el, hogy a gyermekünk zaklatott lesz, és nem tudja megszerezni azokat az ismereteket és készségeket, amikhez elmélyült játékra van szükség. Ez az ártalmas stressz komoly bajokat okozhat a fejlődésben, és könnyen előfordulhat, hogy figyelemzavarossá és felületessé válik a gyermek, arról nem is beszélve, hogy az értékrendjére sincs épp jó hatással, hogy dúskál a játékokban, és első szóra mindent megkap a szüleitől. Egy sor felesleges játékot kiválthatunk viszont az építőkockával, így a korai “kiégés” helyett inkább a fantázia és az intelligencia fejlődését serkenthetjük a gyerekeinknél.

 

Még több gyerekjáték az NLCafén:

Exit mobile version