Kiderült, hány magyar kisgyerek tévézik felügyelet nélkül

MTI | 2018. Május 25.
A legtöbb szülő szerint az az ideális, ha a három év alatti gyerekek legfeljebb fél és egy óra közötti ideig tévéznek naponta. Sokan azonban magukra hagyják a gyereket bekapcsolt tévé mellett. Felmérték a kisgyerekek médiahasználati szokásait.

A szülők közel harmada naponta hagyja felügyelet nélkül tévézni gyermekét – ezt állapította meg a három éven aluli gyerekek médiahasználati szokásairól a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által készített felmérés. A nem reprezentatív felmérés során októbertől februárig, több mint ezer, online és papíralapú kérdőívet töltöttek ki az önkéntesek.

Ezek voltak a felmérés legfontosabb megállapításai:

A három éven aluli korosztályban a tévézéshez képest kevésbé jellemző az internetezés: a szülők több mint harmada (35,1 százalék) egyáltalán nem internetezik a gyermekével, aki igen, az – az eszközhasználatot tekintve – leginkább okostelefonon keresztül (38,5 százalék).

Táblagéppel (24,1 százalék), illetve számítógéppel (23,1 százalék) jóval kevesebben csatlakoznak a világhálóra, ami azt jelenti, hogy minél kisebb és minél hordozhatóbb az eszköz, annál nagyobb szerepet kap a gyermek mellett.

Azok a szülők, akik hasznosnak tartják a különböző eszközöket gyermekük szempontjából, úgy gondolják, hogy ezáltal bővíthetik a legkisebbek ismereteit, fejleszthetik szókincsét és az az idegen nyelv tanulására is pozitív hatással lehet.

Exit mobile version