A tanárok Facebook-csoport-tagságaira is rákérdeznek szeptemberben

nlc | 2018. Augusztus 29.
A felmérés eredetileg a pedagógusok munkaterhelését vizsgálná, de egy csomó furcsa dolgot el kell árulniuk, miközben az anonimitás nem biztosított.

Minden tanár kap idén szeptemberben egy kérdőívet, amelyben az óraszámok mellett a tanárok hírlevél-feliratkozásaira, szakszervezeti és más szervezeti tagságaira, de még a Facebook-csoport-tagságaira is rákérdeznek majd – írja a Népszava.

A kutatást még évekkel korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezte a minisztériumnál, és a munkaterhelést vizsgálnák. A szakszervezet azonban közölte, a felmérés már egyáltalán nem az ő elképzeléseik szerint halad. Akérdőív tervezete szerintük minden szakmaiságot nélkülöz.

Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából.

Ráadásul az anomimitás sem biztosított, mivel a tanároknak meg kell adniuk az oktatási azonosítójukat.

2010-ben már készült egy hasonló kutatás, akkor az jött ki, hogy egy pedagógusnak átlagosan heti 51,5 munkaórája volt, ebbe persze nemcsak az órák, hanem minden munkatevékenység beleszámított.

Exit mobile version