Nagy változások jönnek a szabadságolásban

MTI | 2019. Június 14.
Hamarosan szabadságra mehetnek a munkavállalók hozzátartozóik ápolása végett.

Az Európai Unió Tanácsa a szülőkre és az ápolást, gondozást végzőkre vonatkozóan új munkaügyi szabályokat tartalmazó irányelvet fogadott el a munka és a magánélet közötti egyensúly javítása érdekében – közölte az uniós tanács csütörtökön.

Az új jogszabály lehetővé teszi, hogy a munkavállalók szabadságra mehessenek hozzátartozóik ápolása, gondozása vagy támogatása céljából.

Mint közölték, az irányelv újabb lépést jelent a nők és a férfiak közötti egyenlőség megvalósítása felé. A jelenlegi körülmények ugyanis kevésbé ösztönzik a férfiakat arra, hogy szülői szabadságra menjenek, vagy ápolási, gondozási feladatokat vállaljanak.

A várakozások szerint csökkenni fog a nők által végzett fizetetlen munka mennyisége, a nőknek több idejük lesz arra, hogy fizetett munkát vállaljanak, ami a nemek közötti bérszakadék áthidalásához is hozzájárul – tették hozzá.

Miután az uniós tanács elfogadta a jogszabályt, az a kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak ezután három évük van arra, hogy elfogadják, és kihirdessék azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megfeleljenek az irányelvnek.

Exit mobile version