Aktuális

Elvennének 5 nap szabadságot az állami szférában dolgozóktól

Miközben a házasoknak plusznapokat adnának, 20 napra csökkentenék az alapszabadságot.

Mint arról beszámoltunk, a kormány azt tervezi, hogy a közigazgatásban dolgozók a rendes szabadságon túl plusz 5 nap szabadságot kapnak, ha házasok.

A változtatás azonban nem csak erről szól. A kormányzati tisztviselőkről szóló törvényjavaslatban az is szerepel, hogy minden évben 20 nap alapszabadság jár nekik. Ez 5 nappal kevesebb, mint amit az eddigi törvények garantálnak – írja a hvg.hu.

Ha 25-ről 20-ra csökken az alapszabadságuk az állami szférában dolgozóknak, nekik is ugyanannyi alapszabadságuk lesz, mint mindenki másnak. A javaslat indoklásából nem derül ki a csökkentés oka.

Az új plusznapokkal a családoknak kedveznek. Az első házasok 5 extra napot kapnak a házasságkötés utáni másfél hónapon belül, és a nagymamák is kapnak pluszszabadságot, ha unokájuk születik.

Duplázódik a gyerekek után járó pótszabadság. Egy 16 éven aluli gyerek után 4, két gyerek után 8, több gyerek után pedig 14 nap pótszabadság járna a javaslat szerint.

Jobban járnak az apák is: az eddigi 5 nap helyett a jövőben 8 nap járhat a gyerek születése után, ikrek esetében pedig 10 napot kaphatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top