Gregory Peck a legenda, aki a válása napján újranősült, és tragikus körülmények között elveszítette legidősebb gyermekét

B.E. | 2020. Április 05.
Április 5-én ünnepelné 104. születésnapját az 1900-as évek egyik legnagyobb mozisztárja, Gregory Peck. Orvosnak készült, végül mégis színész lett belőle, de még ennél is jobban imádta gyermekeit és unokáit.

Sármos volt, megnyerő, és remek színész. Nők és férfiak rajongtak érte, tömegek árasztották el a mozikat, csakhogy megnézhessék a legújabb filmjeit. Alakításai miatt ötször is jelölték Oscar-díjra, ám csak egyszer, 1962-ben sikerült elhoznia, a Ne bántsátok a feketerigót! című drámáért. De emlékezetes alakítást nyújtott Hitchcock 1945-ös mozijában, ez volt az Elbűvölve, ahogyan Audrey Hepburn partnereként a Római vakációban is. „Ez volt Audrey egyik első szerepe. Annyira lelkes, és annyira üde volt. Tudtuk, hogy olyan filmet készítünk, amit mindenki élvezni fog. Ez a film tele volt érzelemmel. Ma is csodás dolog visszaemlékezni rá” – mesélte Gregory Peck a New York Times újságírójának.

Gregory Peck és Audrey Hepburn a Római vakációban (fotó: Everett Collection / Everett / Profimedia)

Gregory Peck 1916-ban született Kaliforniában. Alig volt ötesztendős, amikor szülei elváltak, s ő a nagyanyjához került. A mama volt az, aki megfertőzte a mozi szeretetével, mert unokáját minden héten elvitte egy vetítésre. Tízévesen egy bentlakásos, katolikus, katonai iskolába küldték, és itt tanult, a nagymamája elhunyt, ő pedig ismét az apjához került. „Imádtam az apámat, de mindig este vagy éjszaka dolgozott, és egy kopott, szürke házban éltünk, ami mindig üres volt, és pedig egyedül éreztem magam benne”– mondta a NYCityWoman-nek. A középiskola után felvételt nyert a Berkeley Egyetemre, ezzel pedig régi vágya teljesült, elkezdhetett orvosnak tanulni.

Magas termete, mély, szép tónusú hangja miatt hamar felhívta magára a figyelmet, és beszervezték egy színjátszó szakkörbe. Innentől kezdve pedig nem volt megállás, és Peck feladta az orvoslással kapcsolatos álmait, hogy színész legyen. „A Berkeley Egyetemet eltöltött három év csodás volt. Életem legjobb időszakának tartom. Itt váltam férfivá, itt ismertem meg magam, és azt, hogy ki akarok lenni” – mondta egyszer a színész, aki élete során többször adományozott tetemes pénzösszeget az egyetemnek. 25 évesen debütált a Broadway-n, két évvel később pedig első filmszerepét is megkapta, ami után nem volt megállás, 50-nél is több moziban szerepelt.

Még csak bontogatta szárnyait színészként, amikor 1942-ben oltár elé vezette szerelmét, Greta Kukkonent. A házasságuk alatt a nő három gyermeket, három fiút szült a színésznek. Ám egyiküknek, a legidősebbnek tragikus sors volt megírva. Jonathan alig volt 30 éves, amikor 1975-ben öngyilkosságot követett el, főbe lőtte magát. Greta és Peck ekkor már nem éltek együtt. Házasságuk 13 év után, 1955-ben tönkrement, és az év utolsó napján elváltak. A váláshoz köze volt egy harmadiknak is, elég híres harmadiknak, ami azt illeti. Az Elbűvölve forgatása alatt Gregory viszonyt kezdett Ingrid Bergmannal. Amiről beszámolt a nejének is. Ám csak sok évtizeddel később, 1987-ben beszélt róla a sajtónak. „Csak annyit mondhatok, hogy igazán szerettem Ingridet. Fiatal voltam. Mindketten azok voltunk, és az összezártság, valamint a megfeszített munkatempó egymás mellé sodort minket” – mondta a színész a People magazinnak.

Gregory Peck első feleségével, Gretával, valamint két idősebb gyermekükkel 1947-ban. (fotó: Profimedia)

Felesége annak ellenére adta ki Peck útját, hogy ekkor már nem volt semmi közte és kolléganője között. A hirtelen jött fellángolás elmúlt, de a házasságát nem tudta megmenteni. Nem is nagyon akarta. Amint kimondták a válást feleségül vette új szerelmét Véronique Passanit, akivel a Római vakáció sajtókörútján találkoztak Olaszországban. Ez a házasság már stabilnak bizonyult.

Gregory Peck és második felesége 1967-ben. (fotó: Earl Leaf/Michael Ochs Archives/Getty Images)

Két gyermekük született, és egészen a színész 2003-ban bekövetkezett haláláig együtt éltek. Gregory Pecket álmában érte a halál. Imádta a színészetet, de még jobban imádta családját, a gyermekeit. Egyik unokáját meg is „fertőzte” a színészet iránti szenvedélyével. A 34 éves Ethan Peck néha több, máskor kevesebb sikerrel próbálja meghódítani Hollywoodot.

Legendák legendás élete:

Exit mobile version