Sztárok

Clark Gable, a férfi, aki egyik gyerekét sem ismerte

Tizenöt éves voltam, amikor először láttam az Elfújta a szelet. Kár lenne tagadni, hogy engem is lenyűgözött a bajszos Rhett Butler, vagyis Clark Gable. Felnőttként azonban már nem idealizálom annyira az ismert színészt, mert ilyen férjet az életben nem kívánnék magamnak.

Érdekházasság, majd gyors válás

Clark Gable viszonylag fiatalon, 1960. november 16-án, 59 évesen hunyt el. Halála után a bulvársajtó többnyire arról cikkezett, hogy ötször nősült, és bár két gyermek apja volt, közel sem nevezhető mintaapának. Pedig az élete máshogyan is alakulhatott volna, ha élete szerelmét nem veszíti el egy repülőgép-balesetben.

Gable élete már a kezdetektől tele volt megpróbáltatással. Nem volt még egyéves, amikor anyja meghalt, apja pedig a rokonokhoz adta, hogy ott nevelkedjen. Viszonylag fiatalon beállt vándorszínésznek, majd feleségül vette nála tizenöt évvel idősebb menedzserét Josephine Dillont. Hat évig voltak házasok, kapcsolatuk pedig akkor ért véget, amikor Clark Gable már befutott Hollywoodban.  Második felesége a texasi születésű Maria Franklin Prentiss Lucas Langham volt, akit, ahogy aláírta a válási papírokat, szinte azonnal elvett. Őt is egy másik nő miatt hagyta el, de a válás és a harmadik házasság között rekord kevés idő telt el. 1939. március 7-én mondták ki a válást a bíróságon, és március 29-én az Elfúja a szél forgatási szünetében már feleségül is vette harmadik nejét, Carole Lombardot.

Clark Gable és Carole Lombard (Fotó: Keystone/Getty Images)

Tragédia vetett véget az álomházasságnak

Carole és Clark voltak Hollywood álompárja akkoriban. A szőke színésznő és a kor egyik leghíresebb színésze mondhatni idilli házasságban éltek. Gable többször mondogatta, hogy Lombard a tökéletes nő számára, aki mellett nem vágyott a nyüzsgésre és a partikra. Így házasságkötésük után egy vidéki birtokra költöztek, több kutyát és csirkét is tartottak. Fiatalok voltak még, azt gondolták, hogy előttük áll az egész élete, azonban három évvel az esküvő után, egy szörnyű tragédia vetett véget a boldogságuknak.

A színésznő épp egy munkáról repült vissza Los Angelesbe, amikor a gépe egy hegynek csapódott. Mindenki szörnyethalt a fedélzeten, köztük ő is. A színész magánkívül volt, amikor értesítettek a tragédiáról. Fejébe vette, hogy egymaga indul útnak, és felmászik a hegyre, hogy megkeresse neje holttestét.  Erről végül a barátai lebeszélték… Az összetört férfit felesége temetésén azt ismételgette: „Nem akarok egy üres házban élni.” Ennek ellenére nem költözött el onnan, de viszonylag sokat várt a sorban következő, negyedik házasságával.

A tragikus balesetben elhunyt Carole Lombard (Fotó: Hulton-Deutsch Collection/Corbis via Getty Images)

Gable, az apa

1949-et írtak, amikor oltár elé vezette a brit modellt, Sylvia Ashley-t. Ez a nász sem tartott tovább három évnél. 1955-ben kötötte meg ötödik házasságát, akkor a háromszorosan elvált modellt és színésznőt, Kay Spreckelst vette el. Kettejük házasságának a férfi hirtelen halála vetett véget 1960-ban. Amikor Clark Gable holttestét elföldelték harmadik felesége, Carole Lombard mellé, Kay már öt hónapos terhes volt. Így született meg a színész halála után négy hónappal Clarke Gable egyetlen fia, John Clark Gable.  Egyetlen fia, de nem az egyetlen gyermeke. Igaz, soha nem ismerte el hivatalosan, de még a harmincas évek közepén gyermeket szült neki az egyik kolléganője.

Megnézem
Összes kép (4)

Egy kislány, akinek folyamatosan hazudtak

Bizony, mindezt akkoriban történt, amikor Gable élete szerelmének, vagyis Carole Lombardnak volt a férje. 1935-ben együtt forgatott Loretta Young színésznővel, majd amikor hazafelé tartottak a forgatásról, a férfi beosont a nő hálófülkéjébe, kilenc hónappal később pedig megszületett Judy. Loretta rettegett a nép ítélkezésétől, így hosszú évekig különböző otthonokban bújtatta a lányát, majd mikor nagyobb lett, úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy örökbefogadott egy gyermeket. Csakhogy az a saját lánya, Judy volt. Gable tudott a kislány létezésről, de hallani sem akart róla. Soha egy centtel sem támogatta. 14 év telt el, amikor egy házibuliban megismerte Judyt, és úgy mutatkozott be neki, mint az édesanyja egyik régi barátja. Gable és Young lánya 23 évesen tudta meg, hogy ki az apja. Anyja csak halála után, egy kéziratban ismerte el, hogy adoptált gyermeke valójában a sajátja, és Gable az apa.

Loretta Young (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Hogyan élnek a leszármazottak?

Judynak egy fia született Christopher, aki anyja halála után különböző dokumentumokat hozott nyilvánosságra. Azt állítja, hogy szó sem volt flörtről a nagyanyja és a színész között. Loretta feljegyzéseiben ugyanis azt állította, hogy Gable megerőszakolta őt a vonaton, ezért pedig a színésznő magát hibáztatta. 

Judy Lewis és Joseph Lewis Tinney Junior házassága (Fotó: Los Angeles Examiner/USC Libraries/Corbis via Getty Images)

Gable egyetlen fiának, John Clarknak két gyermeke született. Kayley Gable 1986-ban, míg Clark James Gable 1988-ban. Kayley színésznőként, míg öccse műsorvezetőként dolgozik.

John Clark Gable édesapja fotójával (Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top