nlc.hu
Sztárok

Férjként és apaként megbukott az Elfújta a szél sztárja, Clark Gable

Csapnivaló férj és apa volt a valóságban Clark Gable, az Elfújta a szél sármőrje

Nők milliói rajongtak világszerte az Elfújta a szél Rhett Butleréért, azaz Clark Gableért, aki színészként maradandót alkotott, apaként azonban megbukott.

Clark Gable karrierjét sokan megirigyelhetnék, hányatott magánélete azonban örökre árnyékot vett a fényes szakmai sikerekre. Az Elfújta a szél színésze fiatalon, 59 éves korában távozott az élők sorából, azonban ez alatt a viszonylag rövid idő alatt is rengeteg megpróbáltatással kellett szembenéznie, miközben ő is sok szenvedést okozott a szívének állítólag kedves embereknek.

Clark Gable

(Fotó: Getty Images – Hulton Archive)

Kicsiként sem kímélte a sors

Az 1901-ben született filmcsillag még egy éves sem volt, amikor az édesanyja tragikusan fiatalon elhunyt, az édesapja pedig úgy gondolta, jobb lesz neki, ha a rokonoknál nevelkedik. 

Azt, hogy tehetsége van a színjátszáshoz, hamar felismerte és vonzotta is a reflektorfény, ezért fiatalon vándorszínésznek állt, és a munkát hivatalosan is összekötötte a magánélettel: feleségül vette akkori menedzserét, a nála 15 évvel idősebb Josephine Dillont, akivel 6 éven át tartott a házassága. Kapcsolatuk akkor futott zátonyra, amikor Clark Gable neve kezdett mindenkinek ismerősen csengeni Hollywoodban.

Alig száradt meg a tinta a válási papírokon, a színész máris oltár elé állt második feleségével, Ria Langhemmel, akivel nem szerelmi szálak, hanem anyagi érdekek fűzték inkább össze. Az igaz szerelem Carole Lombard személyében talált rá, érte azonnal elhagyta második nejét, és az Elfújta a szél egyik forgatási szünetében feleségül is vette. 

A színész csak a harmadik alkalommal nősült azért, mert fülig szerelmes volt, ő és Carole Hollywood aktuális álompárjának számítottak. Úgy tűnt, szívszerelme mellett érzelmileg is révbe ért, a fellegekben járt és esze ágában sem volt más nők után forgolódni. 

Carole és Clark egy, a város zajától távol eső vidéki házba költözött, és állatokkal vették körbe magukat. Az idilli házasságnak egy szörnyű repülőbaleset vetett véget: a szintén színésznőként dolgozó Carole egy Los Angelesben forgatott film után tartott hazafelé 1942-ben, amikor a gépe egy sziklának csapódott. A balesetnek egyetlen túlélője sem volt, a hirtelen megözvegyült Gable pedig mély depresszióba esett.

Felesége elvesztését hosszú ideig nem tudta feldolgozni, magába fordult és bár kitartóan próbálkoztak vele, barátainak sem sikerült lelket önteni belé. 

Clark Gable viszonylag fiatalon, 1960. november 16-án, 59 évesen hunyt el. Halála után a bulvársajtó többnyire arról cikkezett, hogy ötször nősült, és bár két gyermek apja volt, közel sem nevezhető mintaapának. Pedig az élete máshogyan is alakulhatott volna, ha élete szerelmét nem veszíti el egy repülőgép-balesetben.

Clark Gable és élete szerelme, Carole vidéki álomotthonukban (Fotó: Getty Images - Bettmann)

Clark Gable és élete szerelme, Carole vidéki álomotthonukban (Fotó: Getty Images – Bettmann)

Így lett apa a színészből

Az összetört szívű özvegynek 7 évre volt szüksége ahhoz, hogy újra ismerkedni kezdjen, ekkor keresztezték egymást az útjaik Sylvia Ashleyvel, aki modellként kereste a kenyerét. Őt is feleségül vette, házasságuk azonban csak három évre szólt. Utolsó, egyben ötödik esküvőjére 1955-ben, a modellként és színésznőként dolgozó Kay Spreckelsszel kerített sort, aki egy kisfiúval is megajándékozta a filmcsillagot.

Kapcsolatuknak Clark Gable hirtelen halála vetett véget: a férfi még azelőtt elhunyt, hogy megismerte volna a gyermekét, Kay ugyanis várandóssága ötödik hónapjában járt, amikor elveszítette a férjét. A színészt élete nagy szerelme, Carole mellett temették el.

Halála után nem sokkal jött világra John Clark Gable, akinek mint később kiderült, volt egy nővére is, akinek a színész egyik kolleganője adott életet, ám a férfi sosem vett tudomást ennek a kislánynak a létezéséről.

Akárhogy is számoljuk, ez a kislány bizony abban az időszakban fogant, amikor az Elfújta a szél sármőrje elvileg élete szerelme mellett élt boldog házasságban. Csakhogy 1935-ben egy filmforgatás után a kelleténél közelebb került Loretta Young színésznőhöz, aki kilenc hónappal később a kis Judy anyukája lett. A színésznő a kezdetektől fogva titokban tartotta a kislány létezését, pár évvel később pedig azzal a sztorival állt elő, hogy Judy az örökbefogadott gyermeke.

Bár Clark Gable jól tudta, valójában ki ez a kislány, soha nem ismerte el az apaságát és az anyukának is hátat fordított. Judynak 23 évet kellett várnia arra, hogy fény derüljön rá, ki az igazi apja, amivel kapcsolatban ráadásul az édesanyja egészen a haláláig próbált ködösíteni.

John Clark Gable a lányával

John Clark Gable színész és kislánya, Kayley (Fotó: Getty Images – Ben Martin)

Hogy alakult a Gable-sarjak sorsa?

A zűrös családi háttérrel rendelkező Judy felnőttként életet adott egy Christopher nevű kisfiúnak, aki Clark Gable unokája. Christopher mélyen beleásta magát a családi feljegyzésekbe, és állítása szerint olyan elbeszélésekre bukkant, melyek szerint Judy nem egy hirtelen szárba szökött szerelem gyümölcseként jött a világra, hanem nemi erőszakból született. 

Clark Gable fiának, John Clark Gablenek két gyermeke született: egy Kayley nevű kislány 1986-ban, egy Clark James nevű kisfiú pedig 1988-ban. A 37 éves Kayley színésznőként csillogtatja meg a tehetségét, fiútestvéréből pedig műsorvezető lett.

Nyitókép: Getty Images – Silver Screen Collection

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top