nlc.hu
Sztárok

Leslie Howard élete és tragikusan korai halála

Így élt Leslie Howard, az Elfújta a szél magyar származású sztárja

Az Elfújta a szél legendás színészei közül nem ő volt az egyetlen, aki idejekorán távozott az élők sorából. Leslie Howard mindössze 50 évet élt.

Bár Leslie Howard alakítására mindenki emlékszik a világon, aki legalább egyszer látta az Elfújta a szél című filmet, azt csak kevesebben tudják róla, hogy magyar szülők gyermekeként jött világra, és Steiner Lászlóként anyakönyvezték.

leslie howard, az elfújta a szél magyar származású sztárja

Fotó: Getty Images – Michael Ochs Archives

Leslie Howard magyar szülei Londonba emigráltak, itt született meg 1893. április 3-án, és a gyermekéveit is itt töltötte. Színésztehetsége igazán korán utat tört magának, alig 10 évesen már színpadon játszott és ellentmondást nem tűrő meggyőződéssel készült a színészi pályára.

Bár szülei nem állták útját remek adottságainak kibontakoztatásában, fontosnak tartották, hogy egy „rendes szakmát” is kitanuljon, így lett belőle banktisztviselő. Amikor kirobbant az első világháború, katonának is elvitték, de rövid idő után, 1917-ben le is szerelték, mert egy közelében felrobbant gránát miatt légnyomást kapott.

Ismét a színházé lett a főszerep

A pénzügyi és hadi kitérő után minden idegszálával a színészetre koncentrált, London mellett New Yorkban is szerencsét próbált. Az itt nyújtott teljesítménye belépőként szolgált Hollywoodba, ahol azután megállíthatatlanul száguldott a siker felé. 

Első tengerentúli filmszerepére 1930-ig kellett várnia, a Outward Bound című produkcióban tűnt fel a képernyőn, ami igazi ugródeszka volt számára. 1936-ban az ikonnak számító Humphrey Bogarttal játszott A megkövült erdő című filmben, melynek forgatásán olyan szoros barátság alakult ki közöttük, hogy kollégája miatta nevezte el a kislányát Leslie-nek.

Lenyűgöző alakítást nyújtott a Rómeó és Júlia, majd a Pygmalion című filmekben is, ez utóbbiért még Oscar-díjra is jelölték. Az aranyszobor akkor nem az ő markát ütötte, de a Velencei Filmfesztiválon végül kiérdemelte a legjobb férfi szereplőnek járó díjat. A közönség legnagyobb örömére Howard nemcsak színészként csillogtatta meg a tudását, hanem rendezőként is, amivel kapcsolatban komoly terveket szövögetett, de fájdalmasan korai halála miatt már nem válhattak valóra.

leslie howard, az elfújta a szél magyar származású sztárja

Fotó: Getty Images – brandstaetter images

Karrierje csúcsán ért véget az élete

Humphrey Bogart mellett másik legendás filmbeli partnere Ingrid Bergman volt, akivel az Intermezzo forgatásán állhatott a kamerák elé. A másik elsöprő világsikert, az Elfújta a szél című filmet már 40 felett forgatta, vagyis érett férfiként bújhatott Ashley Wilkes bőrébe.

Leslie Howard fürdött a sikerben, élete minden területén boldogság honolt, aminek a második világháború kirobbanása vetett véget. Ekkor a színész-rendező sietve visszatért Európába, ahol sosem rejtette véka alá a németekkel szembeni ellenszenvét. 

Hitler akkoriban potenciális veszélyforrásként tekintett rá, ezért sokan csak félreértésnek gondolják, hogy 1943. június 1-jén azért lőtték le a Lisszabonba tartó repülőt, amin Howard utazott, mert azt gondolták, hogy Churchill tartózkodik a fedélzeten. Úgy vélik, a jól célzó németek pontosan tudták, hogy a harcias színészlegenda utazik a gépen, és az volt az eltökélt szándékuk, hogy kioltsák az 50 éves Leslie Howard életét.

A Spanyolországban történt szerencsétlenségben nemcsak a magyar származású filmcsillag veszítette életét: a találatot követő zuhanást senki nem élte túl, aki a repülőgépen tartózkodott.

Leslie Howard családja

Leslie Howard felesége gyermekeikkel: az akkor 17 éves Ronalddal és a 10 éves Leslie-vel (Fotó: Getty Images – Bettmann)

Betartotta az örök hűség fogadalmát

Leslie Howard mindössze 23 éves volt, amikor 1916-ban kimondta a boldogító igent. Szerelme, Ruth Evelyn Martin két gyermekkel ajándékozta meg a színészlegendát, aki a legnagyobb fény és csillogás idejében is kitartott a családja mellett. Ronald 1918-ban született és az édesapja nyomdokaiba lépve maga is színészként dolgozott, az élők sorából 1996-ban távozott. Lányuk, Leslie Ruth, aki mindkét szülő keresztnevét megkapta, 1924-ben látta meg a napvilágot és 2013-ban hunyta le örökre a szemét. A magyar származású filmcsillagnak három unokája született: Fenella Howard, Steven Howard és Anne Howard.

Nyitókép: Getty Images – Sunset Boulevard

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top