Miért fontos a fájdalomcsillapítás? – Egyszerűbb a válasz, mint gondolnád

nlc | 2022. Január 24.
Ha sokáig tűrjük a fájdalmat, az előbb-utóbb az életminőségünk romlásához vezethet.

Megfelelő étrenddel, rendszeres mozgással és egészséges társas kapcsolatokkal kiegyensúlyozott életet élhetünk. Igaz, lehetünk bármennyire is az egészséges életmódra törekvők, bármikor derült égből villámcsapásként érhet bennünket a fájdalom.

Fotó: Getty Images

A fájdalom tehát egy jelző tünet a szervezet részéről, ezért nagyon fontos megállapítani, hogy mi áll a fájdalom hátterében. Az ok lehet valamilyen heveny vagy krónikus gyulladás (torokgyulladás, vakbélgyulladás), ízületi probléma, sérülés (baleset, műtét után), izomgörcs (epegörcs, bélgörcs). A fájdalom súlyossága és jellege is meghatározza, hogy milyen fájdalomcsillapítóra van szükség. Más gyógyszer segíthet egy bokaficam miatti heveny fájdalom esetén és más egy daganatos beteg fájdalma esetén.

Ha baj van, ha fáj, ne tűrjük!

A fájdalom hosszan tartó tűrése felesleges, mert: 

Könnyen beláthatjuk, erre sem nekünk, sem környezetünknek nincs semmi szüksége!

Summa summarum: a fájdalom a szervezetünk jelzése, fontos, hogy komolyan vegyük és a fájdalomcsillapításon túl a háttérben meghúzódó okokat is felkutassuk. Hisz a fájdalom megkeseríti az érintett életét, elvonja a figyelmét, dekoncentráltságot okoz, gátolja a pihenést is. A tartósan fennálló fájdalom komolyan rontja az érintett életminőségét, károsan befolyásolja az emberi kapcsolatait, munkabírását, megváltoztathatja viselkedését.

(Nyitókép: Getty Images/Anastasia Gorlanova)

Exit mobile version